PROF. ALEKSANDAR ILIĆ NAJAVIO UMETNIKE 58. OKTOBARSKOG SALONA

Direktor Kulturnog centra Beograd prof. Aleksandar Ilić na konferenciji za novinare koja je održana povodom predstojećeg 58. Oktobarskog salona najavio je postavku 58. Oktobarskog slona u okviru koje će se predstaviti 54 umetnika iz celog sveta, koje su odabrali kustosi Ilarija Marota i Andrea Baćin iz Italije.

58. Oktobarski salon biće održan od 19. septembra do 1. novembra 2020. godine pod sloganom Sanjari.

Ilarija Mariota je istoričarka umetnosti kustoskinja i izdavač i zajedno sa Andreom Baćinom, takođe kustosom i grafičkim dizajnerom od 2009. godine čini urednički i kustoski kolektiv u Rimu.

Osnivači su međunarodnog umetničkog časopisa i izdavačke kuće pod nazivom Cura i neprofitnog projekta “Basement Roma” posvećenog afirmaciji najmlađih umetnika.

Ilarija Mariota je naglasila da je Beograd inspirativno mesto za savremenu umetnost zbog svog karaktera, energije i arhitekture.

“Slogan Oktobarskog salona je Sanjari i izabrali smo umetnike koji umeju na revolucionaran način kroz svoja dela sposobni da nam otvore oči i duše. Umetnici koji su izabrani sa našu izložbu su među nejaktuelnijim danas. Oni su antene budućnosti u savremenoj umetnosti”, kazala je Mariota i dodala da spisak autora čija dela će činiti izložbu nije još gotov.

Na konkurs 58. Oktobarskog salona stiglo je skoro 300 prijava i portfolija, a Andrea Baćin je obrazložio izbor umetnika i njihovih dela koji će po prvi put izlagati na Oktobarskom salonu.

Fokus na mladim umetnicima sa Balkana i Srbije je takođe deo koncepta izložbe.

Originalnost ideja i inovativnost u umetničkim procesima nastajanja radova opredelili su nas za sjajne i vrlo talentovane umetnike. Marija Avramović i Sam Twidale čine prvi odabir umetnika za učestvovanje na izložbi. Marija je iz Beograda, a Twidale je uz Engleske. Oni rade zajedno i žive u Parizu. Uz njih priliku da izlažu na Oktobarskom salonu imaće i Sanja Ćopić iz Beograda, Nenad Gajić iz Pančeva, Nadežda Kirćanski iz Zrenjanina, Hana Miletić iz Zagreba i Sonja Radaković iz Beograda, kazao je Baćin.

Aleksandar Ilić, direktor Kulturnog centra Beograda, kazao je da je Oktobarski salon najveća izložba savremene umetnosti u ovom delu Evrope, i da očekuje rekordnu posetu kao što je to bio slučaj sa prošlim izdanjem Oktobarca.

Gordana Goncić, predsednica Odbora 58. Oktobarskog salona, istakla je da izložba ima podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Srećni smo što možemo da realizujemo važan kulturni događaj. Narednim izdanjem Oktobarskog salona mi obeležavamo 6 decenija od nastanka izložbe i zato imamo izuzetnu odgovornost da sadržej bide na nivou renomea manifestacije, kazala je Gordana Goncić.

Tanjug.