PROF. ALEKSANDAR ILIĆ OTVORIO IZLOŽBU O FILMU BITKA NA NERETVI

Profesor Aleksandar Ilić u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvorio je dokumentarnu izložbu Put do slobode mora biti čist, koju je priredila Maja Medić povodom 50 godina od od premijere jugoslovenskog filma Bitka na Neretvi reditelja Veljka Bulajića.

Bitka na Neretvi je jugoslovenski film, snimljen 1969. godine u međunarodnoj koprodukciji sa Italijom i Zapadnom Nemačkom.

Zasnovan je na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata, zapravo realizaciji strateškog plana udruženog napada sila osovine na jugoslovenske partizane koji su se povlačili sa ranjenicima 1943. godine.

Verovatno najskuplje filmsko ostvarenje bivše Jugoslavije, snimljeno je za godinu i po naporom velikog broja radnih zajednica i nominovan je za Oskara za najbolji strani film.

Uloge u filmu, između ostalih, ostvarili su Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Entoni Doson, Milena Dravić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živoinović, Orson Vels…

Prof. Aleksandar Ilić, direktor Kulturnog centra Beograda izrazio je žaljenje što reditelj filma Veljko Bulajić iz zdravstvenih razloga nije mogao da dođe u Beograd i prisustvuje otvaranju izložbe. On je poslao pozdrave svima koji su ovde večeras. Posebno se zahvaljujem Maji Medić koja je znalački priredila ovu izložbu, ali i našem partneru na ovom projektu, Jugoslovenskoj kinoteci, koja je otvorila svoj Arhiv i omogućila joj da napravi fotografije o važnom filmu kao što je Bitka na Neretvi.

Maja Medić je napomenula da je koristila arhive Jugoslovenke kinoteke, Borbe i Tanjuga u pronalaženju materijala za izradu fotografija koje čine izložbu. Želela sam da prikažem taj antologijski film iz više uglova. Imamo krupne planove glumaca iz filma, predstavila sam i statiste koji su u nezamislivim brojevima učestvovali u procesu nastajanja filma. Postavila sam i novinske članke koji svedoče o atmosferi u Jugoslaviji nakon premijere ostvarenja Bitka na Neretvi.

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke podsetio je da je Bitka na Neretvi veliki ratni spektakl, produkcijski nikada prevaziđen na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Taj film je prema oceni ozbiljnih svetskih profesionalaca iz oblasti kinematografije koštao oko 12 miliona dolara. Za to vreme bila je to nezamisliva suma za produkciju jednog filma, naročito u jugoslovenskim okvirima.

neretva, izlozba

Filmski kritičar Miroljub Stojanović kazao je da je film izuzetno važan u vreme narastajućeg fašizma u Evropi. Bitka na Neretvi’ je ratni spektakl o herojskom otporu nacističkim okupatorima i šalje specijalnu poruku svim slobodoljubivim ljudima čak i danas.

Naziv izložbe je preuzeta replika lika Ivana (Lojze Rozman) iz samog filma.

Izložba će biti otvorena do februara 2020.

Izložbu realizuje Kulturni centar Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Filmskim novostima i Filmskim centrom Sarajeva.

Fotografija Tanjug (Andrija Vukelić)