SHOWCASE Instituta za umetničku igru – Sanjanje umetničkog sna

Premijerom plesnog projekta SHOWCASE – Sanjanje umetničkog sna na sceni Teatra Vuk, 1. decembra 2019. godine u 20.00 časova, Institut za umetničku igru, prvi i jedini visokoškolski program iz oblasti umetničke igre u Srbiji, obeležiće pet godina od osnivanja.

SHOWCASE čini izbor najboljih radova gostujućih koreografa i studenata Instituta za umetničku igru. Program je osmišljen kako bi predstavio raznovrsnost raličitih praksi u okviru kojih se obrazuju studenti: klasičan balet, savremena igra, narodna igra i muzika, performans i film.

Svoje koreografije predstaviće balet majstor Bahram M. Juldašev, Lorand Zachar (Mađarska), Dagmar Dachauer (Austrija) i studenti Katarina Stojković, Katarina Ilijašević, Nikola Pavlović, Luka Stojković, Tamara Ljesar, Nikola Korać, Sandra Milošević, koje će izvesti kompanija Balet mladih, Transition Dance kompanija i studenti svih godina i odseka.

O Institutu za umetničku igru dekan i osnivač, prof. dr Vladimir Tomašević kaže: Ipak, ono po čemu se ovaj kolektiv izdvaja, upravo je stvaralačka energija koja je prisutna, svih ovih godina i koja kao takva, uspešno želje pretače u realnost. Naime, pre pet godina je osnovan Institut za umetničku igru. Institut je akreditovao svoje prve akademske studijske programe već 2016. godine, na osnovnim i na master studijama. Smerovi klasičnog baleta, savremene igre, baletske pedagogije i koreografije koji su tada započeti, danas uspešno dopunjavaju i kolege  scenske narodne igre… U godini kada slavimo naš peti rođendan, u već zavidnoј širokој lepezi formalnih visokoškolskih studijskih programa, ubrajamo, i novoakreditovani studijski program doktorskih studija iz umetničke igre i performansa.

Premijeri SHOWCASE prisustvovaće Tony Thatcher rukovodilac master akademskog studijskog programa Koreografija Konzervatorijuma za muziku i ples Trinity Laban iz Londona, Adrien Feix ataše za kulturu i direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, koji je podržao dolazak koreografkinje Dagmar Dachauer, i dr Anton Andonov, koreograf i rukovodilac katedre za koreografiju bugarske narodne igre na Akademiji muzičke, plesne i likovne umetnosti iz Plovdiva.

KATALOG SHOWCASE – SANJANJE UMETNIČKOG SNA POGLEDAJTE OVDE.