ODRŽANA OTVORENA VRATA KUDO SATOŠIJA

U Institutu za umetničku igru danas 16. novembra održana su tradicionalna Otvorena vrata koja je vodio pedagog savremene igre i koreograf Kudo Satoši japanski umetnik koji živi u Stokholmu, u Švedskoj.

Dobitnik je memorijalne nagrade Serge Diaghilev,  dobitnik druge nagrade na Trećem međunarodnom takmičenju koreografske umetnosti Serge Diaghilev 2004. u Gdiniju (Poljska); dobitnik nagrade publike i drugog mesta na koreografskom takmičenju Going Solo 2003 u Stokholmu (Švedska).

Nakon profesionalnog iskustva u Tokiju i Njujorku, Satoši Kudo sada živi u Stokholmu, od 1998. radio je za Ohada Naharina, Eastman/Sidi Larbi Cherkaoui, Kler Parsons, za Dansko plesno pozorište i druge. Takođe je radio kao zamenik koreografa i direktor proba za Sidi Larbi Cherkaoui od 2006. do 2013; direktor proba za Kraljevski švedski balet, kao i produkcije Mats Ek, Johan Inger, Aleksandar Ekman i Sharon Eyal 2015. i 2017. godine.

Motion Qualia je pokret koji je Kudo izmislio i koji i dalje istražuje.

Kada se fokusirate na sistem ravnoteže tako što vladate telom eliminišući ekvilibrijum, dobijate neprestan osećaj gubljenja ravnoteže i shvatate da bi telo moglo da padne u svakom trenutku. Tako refleksi, kada telo padne, preuzimaju  telo i vraćaju ga na bezbedno, i istovremeno neprekidno  vladaju telom dovodeći ga u stanje bez balansa. Ovakva svesnost neminovno dovodi do pokreta koji, kada postane realan, izražava neposrednu emociju. Tada publika ima priliku da iskusi i posvedoči situaciji na bini koja stimuliše amigdalu i vezi sa fizikom ravnoteže. Kudo pokušava prenese složene emocije koristeći ovaj metod. On istražuje situacije koje imaju uticaj na telo usled sredinskih promena i složenih poremećaja koje se dešavaju u ljudskim odnosima. Na taj način, komadi naglašavaju različite oblasti koje ljudi izbegavaju ili sa kojima ne žele da se suoče, podstičući ljude da iznova prihvate realnost međuljudskih odnosa.

Više fotografija OVDE.