PRIJAVITE SE NA RADIONICE KOD RIKARDA BAROSE

Radionica majstora barokne igre i čembaliste RIKARDA BAROSA u okviru majstorskih radionica 16. međunarodnog festivala Ars vivendi clavicembalum – Čembalo, živa umetnost.

Be inspired by divinity in dance and music of the Baroque era.

Inspirišite se božanstvenošću igre i muzike barokne ere

Ove godine fokus majstorskih radionica čembala 16. međunarodnog festivala Ars vivendi clavicembalum – Čembalo, živa umetnost, je na formi baroknih igara, razumevanju i adekvatnoj interpretaciji karakteristika plesa, kao i izučavanju uzročno-posledičnih odnosa muzike i igre. Posebno se izdvaja petodnevni kurs koji će voditi stručnjak za baroknu igru Rikardo Baros, koreograf, predavač za koreo-muzičke odnose na Kraljevskoj muzičkoj akademiji i školama za muziku Gildhol i Triniti u Londonu i predsednik Evropskog udruženja istoričara plesa EADH koji je odbranio doktorat na Univerzitetu Hala na temu „Ples kao diskurs: retorički izraz strasti u francuskom baroknom plesu“.

Baros će voditi radionicu za muziku i igru za dve grupe polaznika. Jednu grupu će činiti čembalisti, kao i drugi muzičari koji nemaju iskustva u plesu – početnici, a drugu grupu će činiti plesači koje će pratiti čembalisti. Polaznici će imati priliku da se predstave na završnom koncertu koji će se održati u nedelju, 17. novembra u Sali SKC-a. Radionice će se održavati u periodu od 13. do 17. novembra 2019. godine na Fakultetu muzičke umstnosti u Beogradu i u Kulturnom centru Beograda.

Broj studenata je ograničen, te je potrebno prijaviti se na adresu: ljubica.solunac@kcb.org.rs.

Za dodatne informacije pozovite kancelariju muzičkog programa Kulturnog centra Beograda (011 2622 058), koji je organizator ove radionice.

Brazilsko-portugalski igrač i čembalista Rikardo Baros (Ricardo Barros) je jedan od nekoliko stručnjaka koji je u svom radu uspeo da ujedini raskošan i strastven nastup sa suštinskim razumevanjem muzike i plesa panorame baroknog perioda.

Njegovi muzički i plesni nastupi su dramatični i intenzivna ekspresija strasti. Nedavno mu je dodeljena prestižno ARAM (Associate Royal Academy of Music) priznanje za njegov značajan doprinos muzičkoj profesiji.

Diplomirao je na Univerzitetu Sao Paulo (UNICAMP). Godine 1993. je, kao dobitnik postdiplomske stipendije (British Council) studirao u Londonu na Gildhol školi za muziku i dramu kod sledećih profesora: Chris Kite i Neal Peres Da Costa (čembalo), Madeleine Inglehearn (rani ples). Godine 1996. je, kao dobitnik pune postdiplomske stipendije Brazilskog ministarstva obrazovanja, studirao kod Lorensa Kamingsa i N. P. Da Koste na Kraljevskoj muzičkoj akademija, gde je diplomirao dve godine kasnije. Debi kao čembalista je imao na Edinburškom festivalu 1994. godine.

Režira i nastupa sa svojom inovativnom trupom Mercurius Company. Veoma je tražen na koncertima širom Britanije, kao reditelj, instrumentalista i plesač. Nastupao je pred Princezom Aleksandrom, i na festivalima širom Evrope i Južne Amerike.

Doktorirao je na Univerzitetu Hala (G. Sadler i Dr K. Vud) proučavajući francuski scenske plesove 17. i 18. veka u tezi Ples kao diskurs: retorički izraz strasti u francuskom baroknom plesu. Takođe je proučavao Lilijeva pravila o povlačenju gudala (Lullian bowing) i primenu istog u plesnoj muzici, kao i nasleđe francuskih i iberijskih svečanosti 17. veka u savremenoj brazilskoj karnevalskoj praksi.

Redovno predaje na majstorskim kursevima, letnjim kursevima i drži predavanja o baroknom plesu. Njegove akademske aktivnosti obuhvataju prezentacije i publikovanje radova o koreomuzičkim pitanjima. Kao direktor Evropskog udruženja istoričara plesa, organizuje međunarodne konferencije i povezan je sa akademskom zajednicom na internacionalnom nivou.

Njegovi skoriji umetnički angažmani uključuju projekte kao što su: produkcije Ramoovoih opera Zais, Anacreon i Pigmalion ansambla Orchestra of the Age of Enlightenment u Londonu (South Bank), uloga Amora u Hendlovom Il Pastor Fido ansambla Handel Players (London), koreografija za Perslovog Dioklecijana za Kraljevski koledž za muziku u Londonu, letnji kursevi u Peruđi sa Akademijom Ansterdam i mnogi drugi.

Više detalja pronađite na  https://earlydance.org/whois/1127-ricardo-barros