IZ POLITIKE

Koncert najboljih baletskih poletaraca

 

Savršeni spoj pokreta i emocija dočarali su mladi igrači – balerine i baletani na Sceni Aleksandar Popović Teatra Vuk. Četrdeset najboljih učenika osnovnih i srednjih baletskih škola publici su priredili premijerni gala koncert sačinjen od delova Pahite, Kopelije, Uspavane lepotice, Rajmonde i varijacija iz repertoara klasičnog baleta. Taj program postavio je rukovodilac kompanije Balet mladih, balet majstor i pedagog Bahram M. Juldašev, zaslužni umetnik Ruske Federacije, uz asistenciju s primabalerinom Ivankom Lukateli, Milicom Bezmarević, Milom Stijak i korepetitorkom Anom Spremić.

Na premijeri su bile i učenice Baletske škole iz Gračanice, koja je pre dve godine osnovana u saradnji s Institutom za umetničku igru. Dvadeset dve buduće balerine prvi put su u poseti Beogradu i prisustvovale su vežbama ansambla Baleta Narodnog pozorišta, bile su gošće Konaka kneginje Ljubice, a balet majstor Bahram Juldašev održaće im masterklas. Nastavu u baletskim školama na Kosovu vodi student prve godine osnovnih studija Instituta za umetničku igru, Odsek baletska pedagogija, Nikola Korać.

Kompaniju Balet mladih formirao je Institut za umetničku igru, a podržali su je Fondacije za mlade talente Beograda i Teatar Vuk.

Autor: Daliborka Mučibabić nedelja, 27.10.2019. u 10:51.

Fotografija A. Vasiljević.