BOSIFEST 2019.

Studentkinja II godine Instituta za umetničku igru, Katarina Ilijašević, predstaviće svoju koreografiju Vita Brevis na Desetom Beogradskom Internacionalnom Filmskom Festivalu Osoba Sa Invaliditetom BOSIFEST 2019. Tema ovogodišnjeg festivala je Portret emocija i održaće se od 21 do 23. oktoba 2019. godine u Jugoslovenskoj kinoteci.

Vita Brevis, koreografija Katarine Ilijašević, 16.oktobra ove godine na Festivalu koreografskih minijatura u Narodnom pozorištu je osvojila tri nagrade: Nagradu kritike, Nagradu Ohrabrenje i treće mesto.

Inspiracija minijature Vita Brevis leži u istoimenoj knjizi  Justejin Gordera koja ima nekoliko glavnih aspekta: odnos izmedju duha i tela, boga i ljudi, strasti i greha, koja stavlja akcenat na kratkoću života i priču o nesrećnoj ljubavi. Glavni protagonisti knjige nisu pronašli način da se vole. Performeri ove minijature, identifikujući se sa glavnim likovima, pokušavaju da pronađu način da razumeju ljubav i tako odgovore na jedan od najvećih problema današnjice. Minijatura opisuje život koji je brz i kratak, a mi tako malo znamo o njemu. Život je kontradiktoran, ponekad apsurdan i u njemu smo mi kao ljudi u konstantnom kolapsu.

Koreografiju izvode Katarina Ilijašević i Nemanja Bošković.

Fotografija Stanko Đalić.

 

BOSIFEST je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine po deseti put održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum. Na velikom platnu će i ove godine biti prikazan veliki broj filmova – kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu. Do sada je u okviru BOSIFEST-a prikazano preko 350 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Pored prikazivanja filmova, BOSIFEST nudi i prateće programe u vidu radionica,performansa,izložbi, panel diskusija i okruglih stolova,…..