GRADOVI KOJIH VIŠE NEMA

Student prve godine Odsek savremena igra Jakša Filipovac sinoć 1. oktobra ove godine na sceni Bitef teatra, nastupio je u predstavi Gradovi kojih više nema u koreografiji Konstance Makras a u izvođenju Bitef Dance kompanije.

O predstavi autorka kaže: Gradovi kojih više nema vodi ka istraživanju umetnosti sećanja, ili ars memoriae, u kojoj se sećanja naročito čvrsto vezuju za fizičke lokacije, prostorije i arhitekturu. Ishodište ovog komada bio je grad kao konkretna geografska lokacija, kao sidrište sećanja. Šta biva sa našim uspomenama, šta biva sa onima koji nastavljaju da pamte ta fizička mesta čak i nakon što ona budu uništena?

Postupci izvođača na sceni odnose se na antičke veštine ars memoriae, prema kojoj, da bismo vratili u sećanje stvar koju želimo da upamtimo, najpre moramo da saberemo utiske. U središtu te mnemoničke tehnike jeste prostorna orijentacija. Na koji nam način u svrhu sećanja mogu poslužiti prostorije i mesta?

Sećanje na gradove koji više ne postoje istražuje arhitektonska mesta u ulozi narativnih instrumenata naše istorije – u svrhu ponovnog pisanja istorije, vidanjem rana prošlosti, i zarad razumevanja savremenih događaja (na ličnom i globalnom planu) kao dela neprekidnog ciklusa koji doživljavamo kao protok vremena.

Sećajući se gradova… priče očevidaca bombardovanja Drezdena u februaru 1945, koje se prepliću se sa sećanjima izvođača i njihovih porodica na slična iskustva iz NATO bombardovanja, ukazuju na to da se talasi istorije i politike ponavljaju.

Komad takođe preispituje odnose arhitekture i memorije kao fizičkog iskustva.

71503350_2322691037992350_4345692401659019264_o

Ovim premijernim izvođenjem Bitef Dance kompanija obeležava deset godina kontinuiranog rada.

U predstavi pored sadašnjih studenata nastupili su i diplomirani studenti Instituta za umetničku igru Branko Mitrović i Tamara Pjević a pored njih u predstavi igraju Marija Bergam, Ana Ignjatović Zagorac, Miona Petrović, Nataša Gvozdenović, Nikola Živković i Una Vujošević.

Asistenti koreografa Emil Norbert Bordas i Miki Šođi; muzika Aleksandra Đokić; kostim Selena Orb; fotografija Jelena Janković; grafički dizajn Katarina Popović; izrada scenografije Ljubomir Radivojević.

Premijeri predstave prisustvovali su Predsednik Nadzornog odbora Bitef teatra Dekan Prof. dr Vladimir Tomašević, Prof. Dijana Milošević i asistent Vladimir Čubrilo igrač Bitef Dance komapnije.

Institut za umetničku igru čestita na jubileju i želi puno uspeha u daljem radu Bitef Dance kompanije.