ALIZA NA SCENI TVRĐAVE BARONE

Plesna predstava Aliza biće izvedena na 9. Šibenik Dance Festivalu 26. jula na Tvrđavi Barone s početkom u 23.00 časa.

Aliza izraelskog koreografa Ido Gidrona nastala u produkciji UK Vuk Karadžić i Instituta za umetničku igru uz podršku Ambasade Izraela u Srbiji, premijerno je izvedena 24. juna 2018. godine na velikoj sceni Aleksandar Popopvić. Aliza je nastala od arapske reči alizarin, hemijski crvena boja koja je postal simbol supstance najvažnije za tkivo živog sveta – krvi. Ona ista tako označava strast, slobodu, snagu, ljubav i sam život nasuprot crnoj koja je simbol smrti, s kojom je često združena u zastavama nekih zemalja. Osim toga Aliza nas podseća na zaboravljene srećne trenutke; suočava nas sa sopstvenim dilemama i krucijalnim pitanjem zašto smo i da li smo srećni. Upućuje da tražimo sopstvenu inicijativu i pomaće da se prebrode sumnje. Tokom eksperimenta kojim se stvara Aliza, igrači i njihov koreograf fizički istražuju metaforično pitanje o Sreći i dihotomiji osećanja: da li je neophodno biti tužan da bi se shvatila sreća? Da li moramo da padamo da bi se uzdigli? Smemo li da menjamo zakonska pravila da bi išli ka cilju? Aliza je ravnoteža između tuge i sreće… ona je talisman koji se čuva u svesti da hrabri kad je dan težak. Autori i igrači poručuju, dobro došli u vodić za sreću!

Koreograf Ido Gidron je rođen 1995. u Šorešu, Izrael i završio je Akademiju za muziku i ples u Jerusalimu. Radi kao rednovni učitelj Gaga pokreta Ohada Naharina u Suzan Delal centru u Tel Avivu, studiju Naim i Berlinu. Od 2014. do 2017. godine igrao je u ansamblu Batševa.  Asistent koreografa je Inbar Tanzer; muzika Ido Gidron; kostim Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

Izvođači (studenti Instituta za umetničku igru i Transition Dance company): Katarina Bućić, Katarina Stojković, Đurđija Jelenković, Anđelija Jovanović, Nikola Pavlović, Milan Bačkulja, Tijana Koprivica, Jovana Grujić, Marija Tomić, Katarina Ilijašević, Natalija Trifunović i Bisera Dimčeva.

Gostovanje plesne predstave Aliza finasijski je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja.