UMREŽAVANJE TEORIJE I PRAKSE

Na Institutu za umetničku igru u Beogradu, u okviru odseka Scenska narodna igra i muzika, pokrenut je ciklus stručnih sastanaka pod nazivom Umrežavanje teorije i prakse, s ciljem da se konačno umreže dostignuća u teoriji i praksi na području narodne igre. Pozvane su ključne ličnosti koje iza sebe imaju višedecenijsko iskustvo u radu sa ansamblima narodnih igara, pedagogiji i scenskom stvaralaštvu.

Prvi stručni sastanak je održan u subotu, 22. juna 2019. godine u prostorijama Instituta za umetničku igru, koji je posvećen terminologiji i pitanju imenovanja osnovnih elemenata srpskih narodnih igara. Od vremena sestara Janković, tj. od izdavanja njihove prve knjige Narodne igre 1934. godine, nije razvijana terminologija koja se koristi u praksi, te nije uspostavljen koncenzus u korišćenju jedinstvene terminologije u praktičnom radu u oblasti narodne igre. Ovo je prvi korak ka tome.

Institut za umetničku igru zahvaljuje svima koji su uzeli aktivno učešće u radu stručnog skupa i već najavljuje sledeći sastanak na jesen ove godine.

_MG_3089

Više fotografija pogledajte OVDE,