OTVARANJE 28. BELEF FESTIVALA

Ovogodišnji 28. BELEF festival biće otvoren izložbom BEHIND THE SELFIE koja će prethoditi svečanom otvaranju zvaničnog programa.

U izboru izložbe Behind the selfie autora Kristijana Antolovića, koja će biti otvorena u Francuskom kulturnom institutu u petak 21. juna s početkom u 19.00 časova, dva profesora Instituta za umetničku igru biće izložena sa svojim portretima.

unnamedllllll

Selfi je vrsta autoportreta, snimljenog pametnim telefonom, koji se može držati u ruci ili na štapu za selfi. Selfiji se često dele na društvenim mrežama kao što su Instagram, Snepčet, Fejsbuk, Tviter i druge.

U virtuelnom svetu u kome svi mi provodimo najveći deo života, svetu alternativne realnosti, teško da postoji osoba koja nije snimila bar desetak selfija i objavila ih na nekoj od društvenih mreža. I svi smo potpuno svesni tog procesa pravljenja selfija i kako se te fotografije uređuju, čak i ne uzimajući u obzir brojne aplikacije za uređivanje fotografija.

Cilj ovog projekta nije nužno kritika selfija kao medija izražavanja, već umetnik pre svega želi da ilustruje dualitet između onoga što taj medij pokazuje svojom ograničenom tačkom gledišta i “veće slike” čiji je deo, kako vizuelno tako i značenjski.
Umetnik je izabrao da prikaže poznate ljude dok prave selfije, jer su njihova lica prepoznatljiva publici. Prema uverenju autora, ta izložba bi mogla da posluži kao dobar okidač za kritičku debatu kada je u pitanju fotografija kao oblik umetnosti u današnjem svetu, kao i za razgovor o tome gde se u njega uklapaju selfiji – ako se uopšte uklapaju.

Kristijan Antolović je nagrađivani fotograf koji živi u Irskoj. Trenutno radi kao šef fotografije za jedan irski brend za negu kože. Iza sebe ima deset godina karijere, tokom koje se uglavnom bavio modnom fotografijom. Njegovi radovi su objavljivani u brojnim međunarodnim publikacijama. Imao je tri samostalne izložbe i predstavio se na više od 20 grupnih izložbi širom sveta. Za vreme njegove izložbe u Zagrebu, poznati nemački fotograf i filmski režiser Peter Lindberg ga je svrstao među 10 perspektivnih fotografa.

Izložbu je organizovao 28. BELEF festival uz podršku Francuskog kulturnog instituta.

http://www.institutfrancais.rs/doc/logo/IFS_White-background-Black.jpg

Facebook EVENT.