UVOD U KOREODRAMU

U ponedeljak 17. juna s početkom u 10.00 časova prof. dr Vera Obradović održaće gostujuće predavanje na temu Uvod u koreodramu.

Vera Obradović, redovna profesorka Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici). Osnovne studije završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2001), magistrirala  na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (2008), dokotorirala na Univerzitetu u Novom Sadu  (2016) – Centar za rodne studije, mentorka dr Svenka Savić, profesorka emeritus. Predaje: Scenske igre i Koreodramu.

Solistkinja u grupi Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić. Koreografsko i pedagoško iskustvo dopunila je  dvogodišnjim školovanjem na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu, odsek Moderna-džez  igra, u klasi prof. Ljiljane Mišić. Nagrade za koreografiju: na  IV Jugoslovenskom baletskom takmičenju (1988) u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu za koreografski debi na Mocartov Rekvijem; na Koreografskim minijaturama u Narodnom pozorištu u Beogradu za Posvećenje proleća Stravinskog (1998). 

U kontinuitetu sarađuje u domaćim najznačajnijim pozorištima  za scenski pokret, režiju i koreografiju za brojne predstave, a stvara i autorske koreodrame. Učestvuje na domaćim i internacionalnim stručnim i naučnim skupovima. Objavljuje stručne tekstove u Zbornicima Matice srpske, Fakulteta dramskih umetnosti, Instituta za književnost i umetnost, Estetičkog društva Srbije, Moskovske državne koreografske akademije i Akademije ruskog baleta Vaganova, u Sceni itd. Objavila je knjigu Koreodrama u Srbiji u 20. i 21. veku: rodna perspektiva 2016.god.(koja predstavlja deo doktorske teze). Nova knjiga Maga Magazinović: moderna igra umesto doktorata iz filozofije je u pripremi za štampu. Bavi se pozorišnom i baletskom kritikom (na Trećem Programu Radio Beograda i u njihovim  publikacijama).

Članica je Udruženja baletskih umetnika Srbije i Svetskog saveta za igru – Cid Unesco, kao i potpredsednica Beogradske sekcije CID Unesco.