Žuti, Beli i Zeleni bolero

Žuti, Beli i Zeleni Bolero

Omaž Duški Sifnios

Na sceni Aleksandar Popović Ustanove kulture Vuk Stefanović Karadžić, 28. juna ove godine u 19.00 časova, biće izveden novi projekat Instituta za umetničku igru.

Triptih obojen osnovnim bojama zastava zemalja iz kojih potiču autori Mbulelo Ndabeni (Južnoafrička Republika), Merav Dagan (Izrael) i Lorand Zahar (Mađarska) je svojevrsno odavanje počasti srpskoj prima balerini apsoluti jugoslovenskih i svetskih plesnih scena Duški Sifnios, neponovljivoj Melodiji Bolera Morisa Bežara.

Inspiraciju za svoj Bolero namenjen Duški Sifnios, Bežar je dobio kada je mladu srpsku balerinu video kako izlazi iz mora duge mokre kose. Taj Bolero koji je Bežar koreografisao za neponovljivu Dušku Sifnios postao je kultni balet XX veka.

Izazov za dijalog s magičnom muzikom kompozitora Bolera, Morisom Ravelom, autori su prihvatili, i svako od njih ponaosob, tragajući  za načinom kako da izrazi sopstveno emotivno plesno tumačenje melodije koja se otima i izvija iz sugestivnog sveobuzimajućeg ritma, stopili u jedinstvo suprotnosti, TRIPTIH Žuti Beli Zeleni Bolero.

Bolero, nastao na muziku komponovanu specijalno za rusku balerinu, članicu trupe Ruski balet Sergeja Đagiljeva, lepoticu Idu Rubinštajn, postao je neodoljivi mamac mnogim koreografima i igračima, sve do danas.

Zvučna podloga satkana od istovetnih ritmičnih udara neprestano ponavljanih, ali uvek na drugi način akcentovanih, u kojima se naslućuje sveto trojstvo španske folklorne tradicije (Moris Ravel, francuski kompozitor, rođen u Baskiji), stakato potpetica, kastanjeta i pljeska dlanovima, inicijator je i ravnopravan sudeonik u igri, spoju jakih emocija i pokreta amalgamisanih magičnim zvukom Bolera, Bolera koji je metafora muzike i plesa istovremeno

Najpoznatija klasična verzija Bolera je ona koju je sačinila Bronislava Nižinski, a najsuptilnija, najsugestivnija i najpopularnija ona koju je sačinio Moris Bežar.

Reminiscensiju ritma, melodije, pokreta, uhvaćenih intuicijom, ukroćenih talentom obojenih bojama svog porekla, sećanja i slutnje, autori i igrači  IUI Transition Dance Company i studenti Instituta za umetničku igru, posvećuju uspomeni na jednu od najtalentovanijih klasičnih balerina i igračica savremenog plesa, Duški Sifnios.

Istovremeno troje rasnih umetnika, koreografa, različitog porekla, različitog senzibiliteta, stasalih na različitim tradicijama različitih jezika i religija, Mbulelo Ndabeni, Merav Dagan i Lorand Zahar svojom vizijom Bolera odaju počast i zemlji svog  porekla, čijim bojama su obojili ovaj triptih.

tvjpg

Melodija Duške Sifnios postala je zauvek sinonim Ravelovog Bolera, i nezaboravna oda nepatvorenoj, čednoj erotici.

 

Zeleni Bolero

ZACHAR Lorand

koreograf: Lorand Zahar

izvođači: Luka Stojković, Marija Tomić, Bisera Dimčeva, Nađa Tomić, Petar Božović, Manja Pavićević, Ana Bošković

Lorand Zahar je rođen u Budimpešti. Diplomirao je 1989. godine na Talentum Hungarian Music and Folkdance Academy. Po završetku studija pridružuje se Budapest dance company, mađarskoj folklornoj kompaniji. Radio je osam godina u Budimpešti a nakon toga u Holandiji sa Djazzex dance company i Danceworks Roterdam. Po završetku plesne karijere fokus stavlja na koreografisanje i pedagogiju. Koreografisao je za Budapest dance theatre, Inversedance – Fodor Zoltan company, Central Europe Dance Theatre, PR-Evolution, BalletJazz Art, Codarts Roterdam Dance Academy, Zürcher Hochschule der Künste, BaDora Dance Company, Ballet Debrecen i Ballet Pecs itd. Kao profesor savremene igre često gostuje na evropskim i azijskim akademijama i plesnim kompanijama.

 

Beli Bolero

Bloody Mary -Merav Dagan 4 by Eli Katz

koreograf: Merav Dagan

izvođači: Katarina Bućić, Anđelija Jovanović, Alisa Oravec, Tijana Koprivica, Katarina Ilijašević, Natalija Jovanović, Nina Pantović, Jovana Grujić

Merav Dagan je koreograf, performer i instruktor plesa i joge. Diplomirala je na Muzičkoj i plesnoj akademiji u Jerusalimu, a sada je student magistarskih studija na interdisciplinarnom umetničkom programu Univerziteta u Tel Avivu. Merav je bila stipendista DanceVE-a na ImPulsTanz festivalu u Beču. Radila je sa raznim koreografima i rediteljima u Izraelu i nastupala je na festivalima i pozorištima širom sveta. Njen rad je predstavljen u Izraelu i inostranstvu na platformama kao što su Stockholm Fringe Festival (2017), Diversia festival Kostroma – Rusija (2017),  Intimadance festival, MacholAcher (drugi ples) festival (2012), Shades in Dance festival (2013), A-Genre Festival (2014), Acco International Fringe Festival (2015) Curtain up festival (2016) i Diver festival (2018). Merav je osvojila nagradu za najbolju glumicu na Acco Theatre Festivalu 2012. za ulogu u emisiji Maraton Aharone Israel. Kao koreograf je osvojila prvu nagradu u Shades in Dance Festival with the piece za komad I Can See Them Coming i drugo mesto na takmičenju koreografije Gertrude Kraus sa solo Miav. Merav je ko/kreator i izvođač u Tonic Clonic, multidisciplinarnom muzičkom projektu koji kombinuje pop-rock punk psihodeličnu muziku sa plesom, performansom i video umetnošću.

 

Žuti Bolero

183d41_97aa625bb1924485ad2ccd9efafa0938_mv2

koreograf: Mbulelo Ndabeni

izvođači: Jovana Grujić, Bisera Dimčeva, Nikola Pavlović, Katarina Bućić, Natalija Trifunović, Alisa Oravec, Elise Ferson, Tijana Koprivica

kompozitor: Ivica Stjepanović

Rođen je 1984. godine u Ugie, Južna Afrika. Mbulelo Ndabeni je londonski igrač, koreograf, pedagog, osnivač i direktor Mbulelo Ndabeni / N’da dance Company. U svom radu Mbulelo kombinuje savremeni i južnoafrički ples. Radio je u Kejptaunu, londonskom Studio Centru, Baletskoj akademiji u San Francusku i Kaatsbaan u Njujorku. Nastupao je sa kompanijama kao što su: Rambert, Henri Oguike, Merce Cunningham, Itzik Galili, Mark Baldwin and Christopher Bruce, Matthew Bourne’s Swan Lake, Cape Town City Ballet ‘Veronica Peaper, Sean Bovim and Rudy Van Danzig’, Cape Dance Company ‘Christopher Huggins’, Company Chameleon ‘Anthony Missen’, Longborough Festival Opera ‘Didy Veldman’ i Company Wayne McGregor. Time je stekao dragoceno iskustvo i veštine tokom višegodišnjeg rada sa najboljim britanskim plesnim kompanijama i organizacijama, uključujući Royal Shakespeare Company kao i mnogim nagrađivanim međunarodnim umetnicima poput Black Mambazo i Goshka Macuga.

Kao pedagog, Mbulelo Ndabeni je radio u Londonskoj školi savremenog plesa, AkomaAsa Akademiji izvođačkih umetnosti, Artistry Youth Dance, The Place CAT, Rambert Dance Company, Henri Oguike Dance Company, Takao Takase Dance School Tokyo, Rambert Summer Schools i u mnogim drugima.

 

Projekat Žuti, Beli i Zeleni Bolero je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.