TRIPTIH BOLERO – OMAŽ DUŠKI SIFNIOS

Žuti, Beli i Zeleni Bolero

Omaž Duški Sifnios

Na sceni Aleksandar Popović Ustanove kulture Vuk Stefanović Karadžić, 28. juna ove godine u 19.00 časova, biće izveden novi projekat Instituta za umetničku igru.

Triptih obojen osnovnim bojama zastava zemalja iz kojih potiču autori Mbulelo Ndabeni (Južnoafrička Republika), Merav Dagan (Izrael) i Lorand Zahar (Mađarska) je svojevrsno odavanje počasti srpskoj prima balerini apsoluti jugoslovenskih i svetskih plesnih scena Duški Sifnios, neponovljivoj Melodiji Bolera Morisa Bežara.

Inspiiraciju za svoj Bolero namenjen Duški Sifnios, Bežar je dobio kada je mladu srpsku balerinu video kako izlazi iz mora duge mokre kose. Taj Bolero koji je Bežar koreografisao za neponovljivu Dušku Sifnios postao je kultni balet XX veka.

Izazov za dijalog s magičnom muzikom kompozitora Bolera, Morisom Ravelom, autori su prihvatili, i svako od njih ponaosob, tragajući  za načinom kako da izrazi sopstveno emotivno plesno tumačenje melodije koja se otima i izvija iz sugestivnog sveobuzimajućeg ritma, stopili u jedinstvo suprotnosti, TRIPTIH Žuti Beli Zeleni Bolero.

Bolero, nastao na muziku komponovanu specijalno za rusku balerinu, članicu trupe Ruski balet Sergeja Đagiljeva, lepoticu Idu Rubinštajn, postao je neodoljivi mamac mnogim koreografima i igračima, sve do danas.

Najpoznatija klasična verzija Bolera je ona koju je sačinila Bronislava Nižinski, a najsuptilnija, najsugestivnija i najpopularnija ona koju je sačinio Moris Bežar.

Reminiscensiju ritma, melodije, pokreta, uhvaćenih intuicijom, ukroćenih talentom obojenih bojama svog porekla, sećanja i slutnje, autori i igrači  IUI Transition Dance Company i studenti Instituta za umetničku igru, posvećuju uspomeni na jednu od najtalentovanijih balerina i igračica savremenog plesa, Duški Sifnios.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.