RIGOLETO U REŽIJI ALEKSANDRA NIKOLIĆA

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu počele su probe operske predstave Rigoleto Đuzepe Verdija u režiji doc. Aleksandra Nikolića i koreografiji prof. Aleksandra Ilića. Pod dirigentskim vođstvom Andrea Solinasa (Italija) i Mikice Jevtića, premijera opere je zakazana za 14. jun u okviru operskog festivala Operarija.

Vojvoda od Mantove je Saša Štulić/Bešara Mufarež, gost iz Libana/Engleske, a Rigoleto (dvorska luda) je Željko R. Andrić, dok Đildu (Rigoletovu ćerku) tumači Darija Olajoš Čizmić/Pamela Kiš Ignjatov/Senka Nedeljković. Sparafučile (bandit) je Strahinja Đokić, a Madalena (njegova sestra) je Jelena Končar/Višnja Popov/Marina Pavlović Barać. U ulozi Grofa Monteronea je Goran Krneta, Grof Čeprano je Nikola Basta, a Grofica Čeprano je Maja Andrić. U ostalim ulogama su: Branislav Stankov, Igor Ksionžik/Branislav Cvijić, Vladimir Zorjan i Marija Mitić Vasić.

Učestvuje muški Hor i Orkestar Opere i Balet Srpskog narodnog pozorišta Hor priprema Vesna Kesić Krsmanović. Scenografija Saša Senković, kostim Senka Ranosavljević

Sadržaj za operu Rigoleto, Verdi je našao u drami Viktora Igoa Kralj se zabavlja (drama je premijerno prikazana 1832), koju je Frančesko Marija Pijave preradio u operski libreto. U tom delu kompozitor je postigao ono što uspeva samo najvećima: spojiti tragično i komično u šekspirovskom stilu. Otkad je praizveden u Teatru la Feniče u Veneciji, 11. marta 1851, punih 168 godina se izvodi na svetskim operskim scenama.