VRSNI UMETNICI I PEDAGOZI RADE SA STUDENTIMA

Odsek Institutu za umetničku igru – Scenska narodna igra i muzika, od početka udružuje umetnike, pedagoge i profesionalce u oblasti narodne igre i muzike.

I buduće aktivnosti odseka podrazumevaće saradnju sa vrsnim scenskim umetnicima i istraživačima tradicionalne narodne igre i muzike koji će dati podstrek studentima da se profesionalno razvijaju i da na ovaj način doprinesu edukaciji i razvoju scenskog stvaralaštva u oblasti narodne igre i muzike.

U drugom semestru studenti Scenske narodne igre i muzike bavili su se raznovrsnim temama u okviru svojih uskostručnih predmeta: etnokoreologije, narodne igre, pevanja i sviranja. Na glavnom teorijskom predmetu etnokoreologija prof. dr Vesne Bajić Stojiljković, studenti su upoznali sistem analize narodnih igara i koreografskog dela, osnovne elemente prostorne kompozicije koreografije narodne igre, upoznali su se sa karakteristikama narodnih igara i muzike iz drugih krajeva nekadašnje Jugoslavije kroz tzv. etnokoreološke zone, pripremali su prezentacije i nastavili zapisivanje narodnih igara i koreografija narodne igre sistemom Labanove kinetografije koji su već usvojili u prvom semestru.

60611769_2281122381934173_5843249447965818880_n

Glavni praktični predmet narodna igra koji vode prof. Velimir Agovski i asistent Milan Bačkulja održava se svakodnevno. U okviru ovog predmeta tokom drugog semestra studenti su sticali znanja o srpskim narodnim igrama s Kosova i Metohije, i Vojvodine, proširujući se i na prostor rumunskog dela Banata. Osim upoznavanja karakteristika pojedinačnih narodnih igara iz navedenih oblasti, studenti su ovladali i pojedinim segmentima iz koreografskih dela iz istorije scenske narodne igre. U cilju ovladavanja pojedinim tehničkim elementima, osmišljene su posebne vežbe koje će studentima poslužiti u njihovom budućem radu pri kreiranju kompleksnog sistema vežbi za izvođenje scenske narodne igre.

Na časovima pevanja kod prof. Bojane Nikolić, studenti su upoznali sistem vežbi za rad na vokalnoj tehnici, koji će im omogućiti izvođenje tradicionalnih pesama i pesama iz drugih muzičkih žanrova. Izvodeći pesme iz različitih oblasti Srbije i nama susednih regiona, studenti su imali priliku da upoznaju različite stilske karakteristike i vokalne dijalekte.

60163213_2281122748600803_6811768245410856960_o

Časove tradicionalnog sviranja vodi vrsni umetnik Bora Dugić. Upoznali su sistem sviranja na fruli, način interpretacije narodnih melodija, kao i mnoge zakonitosti koje prate scensko izvođenje.

Za više informacije o upisu na odsek Scenska narodna igra i muzika pozovite 011 41 40 421 ili putem imejla institut.snim@gmail.com

Više fotografija pogledajte u galeriji.