Čestitamo Vam Praznik igre

29. april Svetski dan igre

 

Institut za umetničku igru Vam čestita 29. april svetski Dan igre, internacionalni praznik koji slavi sve vidove igre u svetu, u jednom danu, u svim zemljama sveta, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru (CID) svetske organizacije UNESKO, na dan rođenja Žan-Žorža Novera (1727-1810), utemeljivača savremene igre.
 
DSC_9339Aprilski susreti 1. april 2019.
 
Institut za umetničku igru osnovan je 2014. godine, gde se odvijaju prvi i jedini akreditovani studijski programi za umetničku igru.
Akademsku 2018/19. godinu započeli smo 1. oktobra 2018. godine. Ostvarena su brojna gostovanja studenata i Transition Dance kompanije na festivalima i kulturnim manifestacijama, i devet premijera u produkcijama i koprodukcijama: Sedam sunaca i sedam luna (koprodukcija Dorćol Platz); Smrt i devojka i Sve(je)dno (koprodukcija Festival koreografskih minijatura – UBUS); SHOWCASE (koprodukcija Ustanova kulture Vuk Karadžić; Bah jezdi na kamili (koprodukcija GIPAC i Ustanova kulture Vuk Kardžić); Krunisanje Popeje (koprodukcija Narodno pozorište i Rossi Fest); Čarobni breg (koprodukcija Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, Ustanova kulture Vuk Karadžić Beograd i Festival Velenje); Aprilski susreti (koprodukcija Studentski kulturni centar); un-becoming (koprodukcija Ustanova kulture Vuk Karadžić Beograd uz podršku Ambasade Republike Poljske u Beogradu).
 50Krunisanje Popeje 28. januar 2019.
 
Gostujuća predavanja su održali: Urša Rupnik, Dunja Jocić, Lucia Marote Trejos, Mbuelo Ndabeni, Ognjen Vučinić, Anton Andonov, Christian Guerematchi, Martina Tomić, Maciej Kuzminski i Hygin Delimat.
 
Đurđija Jelenković dobitnica je Specijalne pohvale Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije koja joj je uručena za doprinos umetničke igre u 2019. godini.
U izdanju Instituta za umetničku igru objavljena je knjiga Labanotacija, autora Marka Mićića. Promocija knjige zakazan je 9. maja (četvrtak) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu s početkom u 18.00 časova.
Studenti i igrači Transition Dance kompanije izvešće svoje radove u okviru Noći muzeja 18. maja ove godine u zgradi Instituta.
 
Tradicionalna diplomska predstava pod nazivom Žuti, beli i zeleni Bolero premijerno će biti izvedena 28. juna u koreografijama Mbulelo Ndabenija (Južna Afrika/UK); Merav Dagan (Izrael) i Lorand Zahara (Mađarska) s početkom u 20.00 časova na Velikoj sceni Ustanove kulture Vuk Karadžić u Beogradu.
 
Peti Međunarodni seminar za umetničku igru Summer Dance camp Vranje biće održan od 1. do 10. jula ove godine. Predavanja će voditi Bahram M. Juldašev, Ana Pavlović, Tomek Pomersbach, Ognjen Vučinić, Mila Stijak, Vladimir Čubrilo i korepetitorka Ana Spremić.
 
Bloody Mary -Merav Dagan 3 by Ophir Ben Shimon(1)Žuti, beli i zeleni Bolero 28. jun 2019.
 
Studenti Instituta za umetničku igru angažovani su u predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu, Bitef Dance kompaniji, Ansamblu Kolo, Pozorištu na Terazijama.
Institut za umetničku igru i Transition Dance kompanija predstaviće se na festivalima: HAJDE festival, Šibenski plesni festival i Festival Velenje.