SPECIJALNA POHVALA ĐURĐIJI JELENKOVIĆ

Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, pre osam godina ustanovilo je Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se i u 2019. godini, osmi put, uvek povodom svetskog Dana igre, internacionalnog praznika koji slavi sve vidove igre u svetu, u jednom danu, u svim zemljama sveta, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru (CID) svetske organizacije UNESKO.

Sedam proteklih godina ovo priznanje su dobili najbolji među jednakima i svojim uumetničkim dostignućima su doprineli i potvrdili njihov ugled i značaj.

Tročlani Žiri u sastavu:

Ivana Milovanović, predsednik Beogradske sekcije CID – UNESKO, stručni saradnik u kulturi (predsednik Žirija), Bojana Žegarac, prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu  i Dijana Milošević, profesorka na Institutu za umetničku igru, osnivač i direktorka Dah teatra i pozorišna rediteljka, doneo je jednoglasnu odluku da se Specijalna pohvala dodeli ĐURĐIJI JELENKOVIĆ, apsolventkinji Instituta za umetničku igru, profesionalnoj balerini, savremenoj igračici i diplomiranoj fizičarki na master studijama primenjene fizike.

Žiri u svom obrazloženju navodi:

Đurđija Jelenković je apsolventkinja Instituta za umetničku igru u Beogradu. U svet umetničke igre došla je iz potpuno drugačije oblasti, a to je oblast nauke tj. fizike. U svom radu Đurđija hrabro spaja različite oblasti i pokazuje visok stepen posvećenosti, inovativnosti i veštine u okviru stvaralačkih i interpretativnih procesa. Njen rad je skopčan sa rizikom i oslanja se na najbolju tradiciju modernog plesa, ali i na tradiciju savremenog performansa i instalacije. U svom istraživanju u okviru trilogije Smrt i devojka – Pakao – Unless, ona se kreće kroz prostor podsvesti gde istražuje ono što nas sve povezuje, a to su naši strahovi, i ispituje sopstvene psihičke i fizičke granice koristeći pri tome svoje telo kao precizan instrument izražavanja i pokret kao način komunikacije onog neizrecivog.

Specijalna pohvala predstavlja podsticaj da se Đurđijino istraživanje nastavi, ali, istovremeno, predstavlja i nameru Žirija kojom se ohrabruju mladi igrači i koreografi da se upuste u neistražene teritorije plesa, pokreta i umetničke igre u okviru svih njenih pojavnih oblika i estetika.

Prestižno priznanje Nagrada Terpsihora za 2019. žiri je jednoglasno dodelio  MILANU RUSU, uglednom baletskom umetniku Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Institut za umetničku igru u Beogradu.

Svečanost povodom dodele nagrada biće održana u četvrtak, 25. aprila 2019. u 12 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, Dositejeva br. 2.