TELO KAO INSTRUMENT – POKRET KAO INSPIRACIJA

Plesnim performansom FreeFall u koreografiji Mile Stijak, Katarine Bućić i Vladimira Čubrila a u izvođenju studenata svih godina Instituta za umetničku igru na platou ispred Studentskog kulturnog centra 1. aprila s početkom u 19.00 časova, otvorena je manifestacija Aprilski susreti.

U Velikoj galeriji predstavljena je izložba fotografija studenata ovog instituta, a u Srećnoj galeriji postavka ilustracija Top 50 Davida Vartabedijana.

Tradicionalni festival okuplja mnogo mladih umetnika i donosi izložbe, književna razigravanja, video-radove, razgovore, performanse, nove teatarske forme, koncerte, radionice, instalacije u prostoru… Umetnička magija, osim što je publiku ostavila bez daha, kretala se iz prostorije u prostoriju i time razbila koncept klasičnog plesnog teatra.

Posetioci će videti i medijsku instalaciju Prizori moderne umetnosti 1986–2019 Dragana Srdića. Njegov foto-performans predstavlja ponovljeni rad Marine Abramović Balkan barok sa Bijenala u Veneciji. Marina je izvela performans na hrpi kostiju, a on u nekadašnjoj kožari i fabrici Glutin. Ona je sedela na kostima koje je dobila iz mesare, dok Srdić dočarava nešto što čini našu svakodnevicu. U Padinskoj skeli, gde je bila fabrika, danas leži više od 350 tona životinjskih kostiju – objasnio je Stevan Vuković, urednik u SKC-u.

Već u sredu, u Maloj sali, publika će moći da razgovara o romanu Prof. dr Miomira Petrovića Black Light. Delo govori o mogućoj budućnosti Evrope, a u razgovoru će učestvovati autor i Vesna Kapor.

Koreografija Sad odmah gostujućeg predavača Ognjena Vučinića u Velikoj sali
(Foto Ivan Milutinović)

U toku trajanja manifestacije biće održane i dve radionice. Master klasove savremene igre vodiće Mačej Kuzmanski iz Poljske i gostujući predavač na Institutu. Biti stvarno živ i živa na sceni, radionica Vere Erac, bavi se temom primene praktičnih znanja iz psihologije, kreativnosti i telesne psihoterapije na savremenu umetnost.

Svako veče u toku trajanja festivala rezervisano je za koncert – publika je večeras uživala u koncertu benda Mooncage. Sutra uveče će nastupiti džez sastav Hashima, u sredu Tom Vejts tribjut bend Rain dogs, dok je završno veče rezervisano za bendove Last thrill, E-play i Eyesburn.

Ulaz na sve koncerte i programe je slobodan.

Foto Srđan Veljović.

Više fotografija pogledajte OVDE.