Uspesi naših studenata

Nikola Pavlović, student treće godine Instita za umetničku igru Odsek savremena igra premijerno je nastupio u predstavi Sablazan u dolini Svetog Florijana u režiji doc. Aleksandra Nikolića i koreografiji prof. Aleksandra Ilića 8. septembra u okviru FIAT – Festivala internacionalnog alternativnog teatra 2018. u Podgorici, na sceni KIC Budo Tomović.

Sablazan u dolini Svetog Florijana burleska slovenačkog pisca Ivana Cankara koji je uz pesnika France Prešerna ikona slovenačke, ne samo, književnosti, koju su koreograf i reditelj oblikovali kroz savremeni plesni izraz, po oštrini zapažanja, izražavanja, otkrivanja, licemerja, gramzivosti pojedinaca tadašnjeg slovenačkog društva, može stati rame uz rame uz srpskog komediografa Branisalava Nušića. Rođeni su skoro istovremeno i na sličan način izvrgavali su ruglu postojan malograđanski mentalitet kome je životni moto bio ne talasaj.

Predstavu su izveli igrači iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije: Mojca Majcen (Slovenija), Zulejha Kečo (BIH), Branko Mitrović (BIH), Miona Petrović (Srbija), Jakša Filipovac (Srbija) i Nikola Pavlović (Srbija).

Muzika Studio Lana – Lana Toković (Srbija), kostim i scenografija Neira Sinanbašić i Melisa Musić (BIH).

Predstava je premijerno izvedena 14. oktobra 2017. godine na sceni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu u okviru projekta Balkan Dance Vol. 3 uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Instituta za umetničku igru i producenata Festivala Velenje iz Slovenije i Tanzelarije Sarajevo – organizacije za afirmaciju savremenog plesa iz Bosne i Hercegovine.