Predavanja Savremena igra započinje Urša Rupnik

Urša Rupnik (Slovenija) započeće seriju gostujućih predavanja u akademskoj 2018/19 studentskoj godini  iz predmeta Savremena igra od 1. do 26. oktobra ove godine.

Diplomirala Savremenu igru i koreografiju i Studije kulture. Sarađivala sa Rosanom Hribar, Gregor Luštekom, Matjaž Faričem, Mašom Kagao Knez i drugima.

Kao član Baletskog ansambla Benko – Jamnikar – Križič – Rupnik ostvaruje veliki broj plesnih projekata. U saradnji s Lizom Šimenc ostvarila projekat Meduza (Medusa), koji je predstavljen publici u Beogradu, Berlinu, Ljubljani i Tubingenu.

Tokom poslednjih godina asistira američkom plesaču, koreografu i pedagogu Džo Alegadu (Joe Alegado), od 2011. godine sarađuje s Vienna International Dance Festival ImPuls Tanz a kao plesač bila je angažovana u okviru plesne kompanije Jolegado Dance Company.

U svojoj praksi koristi Alegado jezik pokreta (Alegado Movement Language), koji karakteriše upotreba ruku kao inspiracije i inicijatora jezika pokreta koji istražuje povezivanje s unutrašnjom energijom tela i projekcijom energije ka spolja.

Umetnički je ndirektor Studio of Free Dance Style’s Company u Ljubljani. Kao koreograf i predavač, sarađuje sa Univerzitetom u Ljubljani – Fakultetom za obrazovanje, Konzervatorijumom za muziku i balet Ljubljana, Fakultetom za balet i Alma Mater Europaea – Akademijom za ples Ljubljana.