STRADANJE I UBISTVO MARA SAD NA FESTIVALU VELENJE

Institut za umetničku igru gostovaće 29. jula u okviru Letnjeg festivala- Festivala Velenje u Velenju (Slovenija) s početkom u 20.30 časova s plesnom predstavom Stradanje i ubistvo Mara Sad u koreografiji Nikole Pavlovića pod mentorstvom Doc. Aleksandra Nikolića, koja je premijerno izvedena u okviru projekta (R)EVOLVE  povodom Svetskog dana igre 26. aprila ove godine u Studenstkom kulturnom centru.

Ovaj komad Petera Vajsa (u daljem tekstu Mara – Sad), kako ga predstavlja glumačka trupa ludnice u Šarantonu pod vođstvom Markiza de Sad predstavlja groteskno uprizorenje istorijskog događaja. Hibridnost i kontradiktornost narativa, kontrastnost teme i načina na koji se ona obrađuje, zatim zbunjujuća suprotnost značenja teksta i jezika kojim se on saopštava, uvrstili su Mara – Sad u jedno od najzanimljivijih dela moderne dramske baštine. Svojim specifičnim žanrom (baziranim na tragikomediji i groteski), jakim političkim angažmanom i filozofskim promišljanjem o zajednici i promenama u njoj, predstavlja izvanredan poligon na kom će koreografi i izvođači (studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu) ostvariti svoje viđenje.

Predstavu izvode Anđelija Jovanović, Andrijana Cvetinčanin, Jelena Radulović, Petar Božović, Marija Tomić, Nikola Pavlović, narator Teodora Sujić i pijanistkinja Ana Spremić.