Prof. dr Miomir Petrović otvorio izložbu Jelene Milošević Jovanović

U okviru 27. BELEF-a, prof. dr Miomir Petrović je, u petak 29. juna u Galeriji SKC-a, otvorio izložbu slika Moji svetovi Jelene Milošević Jovanović.

http://designed.rs/files/Izlozba%20Moji%20svetovi%20%20Jelena%20Milosevic%20Jovanovic%2002_0.jpg

Jelenini svetovi imaju širinu i dubinu, a razigranost njenog uma se oslikava na njenim platnima. Njena putovanja, druženja sa drugim kulturama i susreti sa ljudima su njena večita inspiracija. Nebeske visine i morske dubine, a pre svega poniranje u najdublje kutke njene svesti i intime su pred publikom BELEF-a. Na njenim platnima su duhovnici u dubokim molitvama, hramovi u nestajanju, nebeska crkva, antropomorfna bića u potrazi za ljubavlju. U dubokoj zapitanosti čemu težimo i gde idemo, Jelena Milošević Jovanović u fokus stavlja jezgro, kao preteču svega, kao oko svevideće, kao mudrost sveta. Njen vitez na konju se bori protiv aždaha kojima obiluje ovaj svet.

Slike su malih formata, u kombinovanoj tehnici akrilika i ulja i sa neobičnim dodacima koji slici daju trodimenzionalnost. Nastale su u ciklusima koji su pratili Jelenin emotivan i duhovni život. Njen potez je ponekad lagan i širok, a ponekad precizan i minuciozan. Grafizam u njenom stilu potiče od uticaja njenog supruga Zorana Jovanovića Dobrotina, kako ona kaže njenog mentora, ali iskričava zrnca peska, nebeska prašina koja pohodi njena platna su njen lični pečat, koji je prenela i na platna svog supruga.

DSC_1730

Fotografije Belkisa Beka Abdulović