POBEDE I POBEDNICI Noć muzeja u Institutu za umetničku igru 19.05.2018.

Institut za umetničku igru je u okviru Noći muzeja predstavio savremena istraživanja studenata i profesora u oblasti umetničke igre koja su bila prikazana u formi koreografija, fotografija i video radova. Radovi su bili prikazani u zgradi Instituta, u Bulevaru vojvode Mišića 43.

U Svečanoj Sali Instituta, s početkom u 19.00 izvedena je koreografija „Stradanje i ubistvo Žan Pol Mara kako ih prikazuje glumačka trupa ludnice u Šarantonu pod vođstvom Markiza de Sada“.

STRADANJE I UBISTVO ŽAN POL MARA KAKO IH PRIKAZUJE GLUMAČKA TRUPA LUDNICE U ŠARANTONU POD VOĐSTVOM MARKIZA DE SADA

Doc. Aleksandar Nikolić – mentor

Nikola Pavlović – koreografija

Ovaj komad Petera Vajsa (u daljem tekstu Mara – Sad) predstavlja groteskno uprizorenje istorijskog događaja. Hibridnost i kontradiktornost narativa, kontrastnost teme i načina na koji se ona obrađuje, zatim zbunjujuća suprotnost značenja teksta i jezika kojim se on saopštava, uvrstili su Mara – Sad u jedno od najzanimljivijih dela moderne dramske baštine. Svojim specifičnim žanrom (baziranim na tragikomediji i groteski), jakim političkim angažmanom i filozofskim promišljanjem o zajednici i promenama u njoj, predstavlja izvanredan poligon na kom će koreografi i izvođači (studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu) ostvariti svoje viđenje.

Koreografi i izvođači: Nikola Pavlović, Tijana Koprivica, Anđelija Jovanović, Manja Pavićević, Nikol Srebrov, Petar Božović, Alisa Oravec, Nađa Tomić, Lara Veselinović, Marija Tomić, Ana Spremić – korepetitor,  Biljana Jovanović – student solo pevanja sa Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu i Teodora Sujić iz plesnog teatra Gospođe).

VIDEO RADOVI

Svečana sala

Nikola Pavlović – “Ko bradu kosi a ko penu nosi”

Jovana Ikonić –  “Znam”

Đurđija Jelenković – „Oni koji (ne) umiru“

Nikola Pavlović – “Čekajući Beograd na vodi”

Jelisaveta Vučenović – „Internal sounds“

Jovana Ikonić – “Sekunda”

Nikola Pavlović – “Jutro”

SAMOĆA PROSTIH BROJEVA

Đurđija Jelenković

Dijana Milošević – mentor

Performans i koreografija “Samoća prostih brojeva” u režiji i izvođenju Đurđije Jelenković, bavi se temom Ruske revolucije 1917. prenesene u arhitekturalnu građu prostora i pokreta. Kao rezultat stvoren je performans koji koristi prozore, govor i pokret u službi revolucije.

Koreograf i izvođač: Đurđija Jelenković

INVOCATIONS
Jelisaveta Vučenović

Dijana Milošević – mentor

Polazište za umetničko istraživanje u ovom radu je bila slika Mark Šagala ,,Mlada i mladoženja na petlu”.  U koreografskom procesu razmatrana je simbolika petla koja je prenešena na istraživanje ritualnih i magijskih radnji. Posebno je istražen “Priveg” (vlaški običaj kojim se poštuje kult mrtvih). On govori o žrtvovanju petla i prinošenju vatre mrtvima koji su na onaj svet otišli bez sveće. Povezivanjem dve opozitne strane, života i smrti, nastalo je delo neuobičajenog spoja telesnog izražavanja na apstraktan način propraćeno muzikom Soviet free jazz (Anatoly Vapirov).

Koreograf: Jelisaveta Vučenović

Izvođač: Marija Dimitrovska

 

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA STUDENATA OSNOVNIH STUDIJA INSTITUTA ZA UMETNIČKU IGRU

Svečana sala

Fotografije su nastale na predmetima Uvod u pokret i sliku i Pokret i slika, koji vodi doc. Nemanja Maraš.

ORGANIZACIJA I REALIZACIJA DOGAĐAJA

 U realizaciji događaja učestvovali su i studenti Fakulteta za inženjerski menadžment, koji su bili zaduženi za sprovođenje bezbednosnih protokola.

Studenti Fakulteta za inženjerski menadžment – smer Bezbednost, koji su učestvovali u implementaciji bezbednosnih protokola:

Koordinator: Dejan Prelić, student II godine

Članovi tima: Kristina Gavrić, Goran Kirjaković, Branislav Nedić, Dijana Ilić, Sandra Garić, Bogdan Ilić.

Mentor: Doc. dr Proda Šećerov (stručni mentor); Doc. dr Tatjana Ilić – Kosanović (Centar za razvoj karijere)

Studenti Fakulteta za inženjerski menadžment – smer Kreativne industrije, koji su učestvovali u organizaciji događaja:

Članovi tima: Milica Stevković, Olga Mašić, Jelena Stjepanović

Tehnička podrška: Damir Ilić

Mentor: Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović; Komentor:  Doc. dr Tatjana Ilić – Kosanović

Institut za umetničku igru – Vođe projekta: Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović, Prof. Aleksandar Ilić;  Mentori: Prof. Dijana Milošević, Doc. Aleksandar Nikolić

Članovi tima: Katarina Bućić, Mila Stijak, Jovana Radovanović.

Više fotografija OVDE.