IUI NA NOĆI MUZEJA U VRBASU

U okviru manifestacije Noći muzeja na platou ispred Narodnog muzeja u Vrbasu 15.maja ove godine s početkom u 18.00 časova izvedena je predstava Instituta za umetničku igru Stradanje i ubistvo Žan Pol Mara u koreografiji Nikole Pavlovića, studenta II godine Instituta za umetničku igru, pod mentorstvom doc. Aleksandra Nikolića.

Komad Petera Vajsa Stradanje i ubistvo Žan Pol Mara kako ih prikazuje glumačka trupa ludnice u Šarantonu pod vođstvom markiza de Sada (u daljem tekstu Mara – Sad) predstavlja groteskno uprizorenje istorijskog događaja. Hibridnost i kontradiktornost narativa, kontrastnost teme i načina na koji se ona obrađuje, zatim zbunjujuća suprotnost značenja teksta i jezika kojim se on saopštava, uvrstili su Mara – Sad u jedno od najzanimljivijih dela moderne dramske baštine. Pored velikog interesovanja delo je osvojilo i najviša priznanja stručne kritike, postavši klasikom avangarde. S pedagoškog stanovišta tekst je značajan kao izrazito provokativno i plodno tlo za izvođače. Svojim specifičnim žanrom (baziranim na tragikomediji i groteski), jakim političkim angažmanom i filozofskim promišljanjem o zajednici i promenama u njoj, predstavlja izvanredan poligon na kom će koreografi i izvođači (studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu) ostvariti svoje viđenje. Komad Mara – Sad opisuje bizarnu predstavu koju štićenici ludnice u Šarantonu igraju za okupljenu publiku, više zainteresovanu, kao i savremenu publiku, za ekscese i neuračunljivost učesnika, nego za temu koju obrađuju ili umetničko dostignuće izvođača.

Predstavu su izveli studenti I, II i III godine Instituta za umetničku igru, pijanistkinja Ana Spremić, Teodora Sujić i Doc. Aleksandar Nikolić.

Ovom prilikom predstavljeni su studijski programi Instituta za umetničku igru i Fakulteta za inženjerski menadžment.

Više fotografija pogledajte OVDE.