(R)EVOLVE

Studenti Instituta za umetničku igru 26. aprila 2018. godine premijerno će izvesti projekat (R)evolve u Studentskom kulturnom centru koji je osmišljen da povodom Svetskog dana igre, koji se tradicionalno obeležava 29. aprila, prikaže savremena istraživanja mladih umetnika u oblasti umetničke igre.

Osnovna ideja ovog projekta je da studente umetničke igre pokrene na razmišljanje da daju odgovor na postavljeno pitanje Šta je revolucija danas? prvenstveno u umetnosti jer su u okviru nastavnog procesa na Institutu za umetničku igru imali priliku da kroz mnogobrojne pristupe razmatraju ideju revolucije i da je kroz različite medije i predstave. Pojam revolucije je razmatran na predmetima: savremena igra, koreografija, sinergije i transformacije, performans i instalacije, režija, konceptualna umetnost i fotografija, tako da će ovi radovi biti prikazani u formi koreografija, video radova, performansa, instalacija, fotografija i plakata.

Kako i sama revolucija uvek podrazumeva stvaranje nečeg novog, autentičnog, drugačijeg i neponovljivog, to stvaranje u sebi objedinjuje prethodno iskustvo, teorijsko i praktično, tako da se stvaranje novog omogućuje kroz formulaciju već proživljenog i naučenog. Samim tim, radovi koje su studenti osmišljavali nose veliki potencijal za formulisanje kako sopstvenih umetničkih praksi i pristupa tako i potrebu za pomeranjem granica u umetničkoj igri uopšte.

U okviru programa će se predstaviti studenti svih godina Instituta za umetničku igru, osnovnih i master studija. Biće organizovana radionica Nike Janković (Holandija), gostujućeg profesora  Instituta za umetničku igru. Radionica će biti otvorena za sve zainteresovane koji se bave istraživanjima u oblasti savremene igre i koreografije i održavaće se od 16.00 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Glavni program počinje u 19.00 časova i biće izveden u svim prostorima Studentskog kulturnog centra.