APRÈS u Srpskom narodnom pozorištu

Izložba i promocija monografije APRÈS doc. Nemanje Maraša otvorena je sinoć 24. novembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Izložbu je otvorio v. d. upravnika Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić, a publici su se predstavili i govorili Gabriela Teglaši Jojkić, balerina i predsednica Udruženja baletskih umetnika Vojvodine, Milica Cerović, teoretičarka savremene igre i koreografkinja iz Beograda i autor.

Projekat su podržali Srpsko narodno pozorište, Udruženje baletskih umetnika Vojvodine i Institut za umetničku igru.

Maraševa ideja je da momentalno zabeleženim trenutkom, sačuva dragocen i neponovljiv izraz kojim igrači pokazuju emocije i umor posle tek odigrane predstave. Da bi se to ostvarilo, postavio je set iza scene (pozadina sa crnim zidom), što omogućuje hvatanje nesvesnog izraza kojim se otkrivaju osećanja fotografisane ličnosti. Euforija i neprimećivanje fotoaparata obezbedili su da se zabeleži dragocen trenutak spontanosti i da se prevaziđe promišljena poza i sačuva iskreno osećanje fotografisane ličnosti.

Nemanja Maraš je rođen 1989. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek primenjena grafika, atelje fotografija. Modnom fotografijom se bavi od kraja 2006. godine, a dve godine kasnije počinje sa eksperimentalno-konceptualnim stvaralaštvom. Do sada je sarađivao sa mnogim modnim dizajnerima, muzičarima, glumcima, izdavačkim i modnim kućama, kao i sa humanitarnim i nevladinim organizacijama.

Od 2014. redovni je član ULUPUDS-a. Imao je osam samostalnih izložbi, učestvovao je na dva svetska bijenala studentske fotografije i na više grupnih izložbi.

Profesor je na Institutu za umetničku igru i slobodni umetnik.

Institut za umetničku specijalno se zahvaljuje Gabrieli Teglaši Jojkić na podršci.

Više fotografija možete pogledati OVDE.