Metamorfoze 2

Plesna predstava Metamorfoze 2, izvedena je 30.10.2017. u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

Inspirisana istoimenim  Ovidijevim remek-delom, ova plesna predstava je nastala kao samostalni koreografsko-plesni rad  studenata Instituta za umetničku igru pod mentorstvom Doc. Aleksandra Nikolića, autora libreta i režije.
Ovidije započinje svoje delo rečima “In nova  fert animus mutatas dicere forma/corpora ” (Govoriću o stvarima izmenjenim u nove forme) opisujući u XV knjiga transformaciju smrtnika u biljke, životinje, planine i reke, nebeska tela i sile. Kroz antičku mitološku građu besmrtni pesnik govori o metaforičnim transformacijama, dajući filozofsko objašnjenje o nastanku sveta i njegovom funkcionisanju, o smislu i besmislu postojanja, moralnim stavovima, tragetskim odlukama i tragičnim sudbinama heroja i besmrtnika.
Ovidijevo delo je tokom dve hiljade godina od nastanka uticalo na nebrojene pesnike, vizuelne i dramske umetnike (Aligijeri, Bokačo, Šekspir…) koji su, stvarajući svoja dela inspirisana Metamorfozama uvek započinjali svoju umetničku i intimnu metamorfozu. Ideja vodilja rada na Metamorfozama studenata Instituta za umetničku igru je bila slična- da se kroz jedan intimni proces, u kojem se istražuje sopstveno biće, sopstveni najskriveniji motivi, najdublje tajne, bolovi, radosti, snovi i nadanja, kao i razočaranja i strahovi- nadgradi staro “ja” i da mladi umetnik započne svoju moralnu, estetičku i intimnu transformaciju. Kao i kod Ovidija, namerno je korišćen tekstualni predložak koji formalno obrađuje grčko-rimski korpus mitova. Ipak, bez obzira na antički libreto, mladi umetnici u ovoj kolažnoj strukturi predstavljaju publici svoj pogled na savremeni svet, savremene moralne i političke probleme, kao i intimne meditacije predstavljene univerzalnim i apstraktnim jezikom igre.

Autor libreta i režije:

Doc. Aleksandar Nikolić

Koreograf:

Jovana Ikonić – student III godine Instituta za umetničku igru

Izvođači:

Studenti I, II i III godine Instituta za umetničku igru
Marija Dimitrovska
Teodora Vujkov
Anđelija Jovanović
Alisa Oravec
Marija Trifunović
Manja Pavićević
Tijana Koprivica
Andrijana Cvetinčanin
Marija Tomić
Luka Stojković
Više fotografija pogledajte OVDE.

Photo © Doc. Nemanja Maraš.