Prof. dr Miomir Petrović, pisac i dramaturg – jedan od 23 intelektualca Balkana 21. veka na izložbi “Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)”

U beogradskoj galeriji Pro3or  u petak, 13. oktobra 2017. godine otvorena je prva samostalna izložba fotografija Mie Medaković-Topalović „Varvarogenius“ – Lica intelektualaca Balkana(ca)“, koja u svom opusu predstavlja 46 fotografija, od kojih je 23 portreta savremenog čoveka, koji menja lice/sliku Balkana svojim delovanjem i obrazovanjem, pojavom i akcijom. Čoveka koji nosi elitističku, intelektualnu priču u regionu Zapadnog Balkana, pravnica i novinarka smešta u kontekst 21. veka, sadašnjeg trenutka, i u ambijent u kojem njen junak radi i stvara. Preostale 23 fotografije prikazuju rad u ogledalu i suočavanje Varvarogeniusa sa prošlošću i sadašnjošću. Napuštanjem starih matrica svojih predaka sa jasno izraženim stavom da je budućnost već počela. Ona kroz objektiv predstavlja čoveka koji se samoblikovao u čoveka sveta.

Naziv izložbe Varvarogenius dolazi od Ljubomira Micića, pesnika, književnog kritičara, glumca i jednog od osnivača avangardnog pokreta zenitizam i osnivač časopisa Zenit. Njegov izvorni pojam glasi „Barbarogenij“. Pojam se pojavljuje u časopisu Zenit i označava novovekovnog heroja elementarne čistoće i sirove neukrotive muževnosti, koji je sačuvao vitalonost zahvaljujući žilavoj snazi svojih hajdučkih predaka, koji kaže da treba ozdraviti Evropu.

„Moj Barbarogenius treba da probudi i ozdravi Balkan“ – navodi autorka.

„Samo sam nov zemaljski čovek starog nevremena.“ Ljubomir Micić, Barbarogenije

Radovi odslikavaju ideju autorke da promoviše vrednosti samog zapadnog Balkana i uspešne ljude sa naših prostora, istovremeno ističući njihove kulturološke i profesionalne kvalitete. Intelektualci su različite profesionalne orijentacije: psiholog, PR menadžer, kolekcionar i osnivač muzeja, pisac, multimedijalni umetnik, urednik novina, filmski reditelj, magistar matematike, arhitekta, grafički dizajner, direktor jazz festivala, hirurg, osnivač kompanije, načelnik klinike, jazz i funk muzičar, slikar naive. I sama autorka se pojavljuje na fotografijama u ulozi svedoka sa fotoaparatom. Muškarci 21. veka su:

 

Nihad Softić, preduzetnik, pisac iz Sarajeva. Osnivač „School & School“ škole za talente u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

Dragan Sjekloća, urednik vesti na AlJazeeri, Sarajevo, sa Cetinja, Crna Gora

Haris Pašović, reditelj iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina

Slavimir Stojanović Futro, grafički dizjaner iz Beograda, Srbija

Miomir Petrović, pisac iz Beograda, Srbija

Vadimir Macura, kolekcionar i osnivač muzeja „Macura“ Novi Banovci, Srbija

Kalin Babušku, suosnivač kompanije Macedonia EXPORT  iz Skoplja, Makedonija

Vladimir Četkar, jazz, soul, funk muzičar sa Ohrida, Makedonija

Miša Veselinovski, dipl.kebernetičar, matematičar iz Skoplja, Makedonija

Ljubco Jovanov, arhitekta, scenograf, pisac, univerzitetski profesor iz Skoplja, Makedonija

Robert Klun, arhitekta  i osnivač arhitektonskog studija „Klun ambijenti” iz Ljubljane, Slovenija

Prof. dr Andrej Janež, načelnik Klinike za endokrinologiju i dijabetes na Univerzitetskom kliničkom centru u Ljubljane, Slovenija

Jaka Gornik, osnivač FM grupe – marketinške i muzičke agencije u Ljubljani, Slovenija

dr Petar Dragić, usko specijalizovani hirurg za vene i osnivač klinike “Dr Dragić”  iz Novog Sada, Srbija

Lazar Vujić-Lazo, psiholog, galerista, umetnički izdavač iz Jajca, Bosna i Hercegovina

Danilo Kalezić, PR Porto Montenegra iz Podgorice, Crna Gora

Goran Maslovar, pomorac, preduzimač, vlasnik MRAY consatling agencije Montenegro, Real, Architechture Yachting iz Tivta, Crna Gora

Josip Deg` Ivellio, dirigent, kompozitor iz Zagreba, Hrvatska

Buno Šimleša, pisac iz Zagreba, Hrvatska

Branimir Bijelić, slikar naive iz Zagreba, Hrvatska

dr Zoran Tairović, multimedijalni umetnik iz Novog Sada, Srbija

Edin Zubčević, osnivač Jazz Festa u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

  1. soc. Boris Jokić, sociolog, pedagog iz Zagrebu, Hrvatska

 

Izložba koja će obići Zapadni  Balkan zamišljena je sledećim tempom. Otvaranja u Beogradu (oktobar 2017.), Sarajevo (početak novebra), Ljubljana (novembar), Zagreb (decembar), Skoplje ili Ohrid (mart 2018.) i Crna Gora (maj 2018. godine). Planirani su Firenca i Frankfurt.