Metamorfoze 2 – Plesna predstava

30. 10. 2017. u 20.00

Studentski kulturni centar
Plesna predstava Metamorfoze, inspirisana istoimenim Ovidijevim remek-delom, nastala je kao samostalni koreografsko-plesni rad studenata Instituta za umetničku igru pod mentorstvom doc. Aleksandra Nikolića, autora libreta i režije.

Ovidije započinje svoje delo rečima “In nova  fert animus mutatas dicere forma/corpora ” (Govoriću o stvarima izmenjenim u nove forme) opisujući u XV knjiga transformaciju smrtnika u biljke, životinje, planine i reke, nebeska tela i sile. Kroz antičku mitološku građu besmrtni pesnik govori o metaforičnim transformacijama, dajući filozofsko objašnjenje o nastanku sveta i njegovom funkcionisanju, o smislu i besmislu postojanja, moralnim stavovima, tragetskim odlukama i tragičnim sudbinama heroja i besmrtnika.

Ovidijevo delo je tokom dve hiljade godina od nastanka uticalo na nebrojene pesnike, vizuelne i dramske umetnike (Aligijeri, Bokačo, Šekspir…) koji su, stvarajući svoja dela inspirisana Metamorfozama uvek započinjali svoju umetničku i intimnu metamorfozu. Ideja vodilja rada na Metamorfozama studenata Instituta za umetničku igru je bila slična – da se kroz jedan intimni proces, u kojem se istražuje sopstveno biće, sopstveni najskriveniji motivi, najdublje tajne, bolovi, radosti, snovi i nadanja, kao i razočaranja i strahovi – nadgradi staro “ja” i da mladi umetnik započne svoju moralnu, estetičku i intimnu transformaciju. Kao i kod Ovidija, namerno je korišćen tekstualni predložak koji formalno obrađuje grčko-rimski korpus mitova. Ipak, bez obzira na antički libreto, mladi umetnici u ovoj kolažnoj strukturi predstavljaju publici svoj pogled na savremeni svet, savremene moralne i političke probleme, kao i intimne meditacije predstavljene univerzalnim i apstraktnim jezikom igre.

 

Doc. Aleksandar Nikolić

Institut za umetničku igru