GOSTUJUĆA PREDAVANJA DAGMAR DACHAUER

Dagmar Dachauer pedagog, koreograf i igrač iz Linca (Austrija) će u Institutu za umetničku igru od 2. oktobra održati gostujuća predavanja iz predmeta Savremena igra i Koreografska kompozicija.

Studirala je umetničku igru na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten/MTD (BA) u Amsterdamu, kao i na P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios, u klasi Anne Teresa De Keersmaeker) u Briselu kao i na programu Handbalance na  Circus Department of DOCH (Dance and Circus University) u Stokholmu.

Osnovala je umetničko udruženje UMFUG, u kome izvodi plesni i pozorišni performans, kao i filmske projekte u saradnji sa profesionalcima iz različitih oblasti, kao što su: film, skulptura, novi mediji i kinetička umetnost, pozorište i muzika. Njena solo predstava pod nazivom “Wunderbare Jahre” (Predivne godine) o bečkom valceru prikazivana od 2015. je u mnogim zemljama sveta, a 2017. gostovala je na slovenačkom plesnom festivalu GIBANICA ’17, gde je dobila Nagradu publike. Deo ove predstave, pod nazivom “Wie soll ich das erklären” (Kako da ovo objasnim) je 2016. nagrađen Prvom nagradom na međunarodnom Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu i izvođen je takođe na festivalima kao što su: Lucky Trimmer Festival u Berlinu i Kardifu, 10 Sentidos u Valensiji, Dance Waves Festival na Kipru.

Kao slobodni umetnik, Dagmar sarađuje sa trupama kao što su: Dance/Performance Group T.r.a.s.h., Luke Baio & Dominik Grünbühel, Kevin Trappeniers, Florence Augendre and Christoph Winkler.

Zejedno sa Sajmonom, Filipom i Piterom Majerom (Simon, Philipp & Peter Mayer, uređivala je i vodila umetnički festival spiel u Austriji na organskoj farmi, koji je uključivao ples, muziku, pozorište, cirkus, improvizaciju, predavanja i radionice. Dagmar je 2015. Sarađivala na Secret Hotel’s Landscape Dialogues Summer Lab u Molsu u Danskoj.

Njena praksa kao profesora i trenera obuhvata časove i radionice za sve nivoe, kao master klas za profesionalce. Njen trenutni projekat je specifičan performans pod nazivom  “Competing for Sunlight” u kome rukovodi plesom drveća i ljudi.

Od 2017. godine saradnik je Instituta za umetničku igru.