PREDSTAVA PROF. DIJANE MILOŠEVIĆ NA BELEFU

U režiji prof. Dijane Milošević u Studentskom kulturnom centru, u okviru ovogodišnjeg BELEF-a, 4. juna je izvedena predstava DAH teatra Žene Dade.

Komad se bavi temom zaboravljenih velikih umetnica dadaizma. Među njima su Hana Hoh, Emi Henings, Sofi Tojber, Suzan Dišan, Selin Arno, Alis Bejli i mnoge druge koje su kreirale istoriju dada pokreta. To su bile žene koje su pomerale granice slobode u svim oblastima.

Dadaizam je začet uoči Prvog svetskog rata iz potrebe umetnika da se suprotstave ratu i nasilju, kao totalna opozicija okvirima tadašnjeg društva. Jedini program dadaizma bio je da ne postoji nikakav program i upravo je taj smeo stav dao pokretu eksplozivnu moć koja se širila u svim pravcima, oslobođena od estetskih i društvenih ograničenja.

U predstavi igraju Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić i muzičari Nemanja Ajdačić i Uglješa Majdevac. Scenografiju je osmislio Neša Paripović, a kostime prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

Prikaz u Politici možete pogledati OVDE.