TRIJUMF PROFESORA I STUDENATA INSTITUTA ZA UMETNIČKU IGRU

Međunarodni XXI Festival koreografskih minijatura, pod sloganom U korak s vremenom, počeo je 2. juna u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U selekciji se takmičilo 69 ostvarenja za ulazak u takmičarski deo, od kojih su četiri koreografa sa Instituta za umetničku igru iz Beograda: Maciej Kuźmiński profesor savremene igre, Milica Cerović student prve godine master studija – odsek koreografija, Đurđija Jelenković student druge godine osnovnih akademskih studija – odsek koreografija i Nastasja Ivetić student prve godine osnovnih akademskih studija – odsek pedagogija klasičnog baleta.

Selekciju su odabrali članovi žirija u sastavu: Ašhen Ataljanc, Andreja Kulešević, Vesna Orlić, Sara Sguotti i Radu Poklitaru. Pored stručnog žirija, takmičenje prati i žiri kritike, dok priznanje u vidu jednogodišnje stipendije domaćem koreografu i ove godine dodeljuje Institut za umetničku igru.

Stipendija se dodeljuje isključivo domaćim koreografima u trajajnju od godinu dana, a o ovogodišnjem dobitniku odlučuje žiri koji čine profesori Instituta za umetničku igru Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović, Prof. Dijana Milošević i Prof. Aleksandar Nikolić.

U takmičarskom delu programa predstavilii su se profesor Maciej Kuźmiński s koreografijom Dominique i Milica Cerović s koreografijom (O)slobodi.

Najuspešnijim autorima koreografija uručene su tri glavne festivalske nagrade: prva nagrada, nagrada kritike i nagrada Aleksandar Izrailovski dodeljena je profesoru Macieju Kuźmińskom, druga nagrada i nagrada publike Gašperu Kunšeku i Žiganu Kranjčaninu i treća nagrada dodeljena je Rimi Pipojan.

Studentkinjama Đurđiji Jelenković i Nastasji Ivetić i pored toga što nisu prošle u takmičarski deo festivala pripala je prestižna nagrada Ohrabrenje koja podrazumeva sredstva za realizaciju celovečernje predstave, koja se premijerno izvodi na narednom festivalskom izdanju. Isto priznanje pripalo je i Luki Stojkoviću.

Ovogodišnje priznanje Instituta za umetničku igru u vidu jednogodišnje stipendije odlukom žirija pripalo je Luki Stojkoviću.

Prošlogodišnji dobitnici stipendije su Vladimir Čubrilo i Katarina Stojković, apsolventi Instituta za umetničku igru odsek Savremena igra.

Festival koreografskih minijatura trajaće do 10. juna, a podržali su ga Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Institut za umetničku igru i mnogobrojni sponzori.

Vest možete pročitati i na regionalnom portalu Tačno.net.

Foto: Aleksandar Milosavljević