Opersko, muzičko i plesno obrazovanje kroz prizmu visokoškolskog obrazovanja

Institut za umetničku igru u saradnji s Madlenainum operom i teatrom biće domaćin RESEO prolećne konferencije pod nazivom Opera, Music, and Dance Education Through the Lens of Higher Education, odnosno Opersko, muzičko i plesno obrazovanje kroz prizmu visokoškolskog obrazovanja.

Organizacija RESEO, Evropska mreža nacionalnih opera i baleta iz 27 zemalja Evrope, već dugi niz godina organizuje susrete i konferencije na kojima se najuticajniji pojedinci, odnosno predstavnici svojih kuća, okupljaju kako bi razmenjivali iskustva, diskutovali o najnovijim događajima i trasirali strategije za buduća evropska dešavanja u domenu opere i baleta.

Prolećno okupljanje se od 20. do 22. aprila, 2017. godine održava u Beogradu, u Institutu za umetničku igru u Bulevaru vojvode Mišića 43, kao jedinoj organizaciji u Srbiji u okviru koje se izvode akreditovani visokoškolski akademski programi osnovnih i master studija.

Konferenciju će otvoriti gradski sekretar za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić i prof. dr Vladimir Tomašević osnivač Instituta za umetničku igru.

Tokom trodnevnog zasedanja najnovije tendencije u visokoškolskom obrazovanju, pored domaćih profesora i umetnika vezanih za umetničku igru i operu, izneće i Tula Jukola Nuorteva, Direktor centra za obrazovanje Finske nacionalne opere i baleta kao i Katarina Kesedi, Rukovodilac obrazovanja Škotskog nacionalnog baleta.

U toku konferencije biće izvedena opera La serva padrona (Služavka gospodarica) u Narodnom pozorištu u Beogradu, 21. aprila s početkom 20.30 časova (karte u prodaji).

Svi koji prisustvuju izvođenju predstave pozvani su da prisustvuju svečanom koktelu nakon izvođenja opere.

Konferencija će biti trilingvalna sa simultanim prevodiocima na srpski, engleski i francuski jezik.

Više o RESEO organizaciji može da saznate putem veb sajta www.reseo.org, a registracija za učešće u konferenciji biće otvorena 20. aprila od 9.00 časova.

Kompletan program možete pogledati ovde