MAŠA KOLAR U IUI

Hrvatska plesačica, koreograf i pedagog savremene igre Maša Kolar gostovaće u Institutu za umetničku igru od 20. do 23. februara 2017. godine povodom početka rada na diplomskoj predstavi Nušić Triptih (u saradnji sa prof. Isidorom Stanišić i prof. Maciej Kuźmińskim) sa studentima treće godine koja će biti izvedena u junu godine u okviru festivala Budva grad Teatar.

Maša Kolar je rođena u Zagrebu, završila Školu suvremenoga plesa Ane Maletić, i nastavila školovanje na Vlaamse Dansacademie u belgijskome Bruggeu. Profesionalnu plesačku karijeru započela je 1986. godine u zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija, a nastavila od 1992. godine u nemačkom Baletu u Dresdenu, gde je 1995. dobila status soliste. Godine 1997.  nagrađena je prestižnom Nagradom Mary Wigman, za posebna plesna dostignuća u koreografijama Johna Neumeiera, Stephana Thossa i Matsa Eka. Od 1998. angažovana je u  Thoss Tanz Kompanie u Kielu, a nešto kasnije s tom kompanijom seli se u Hannover. S ulogom Carmen u koreografiji Matsa Eka gostovala je s lyonskim Baletom u Aziji, a od 2000. godine sarađivala je s Queensland Balletom u australiskom  Brisbaneu. Od 2005. do 2008. godine, u nekoliko je navrata predavala na Akademiji za ples u Stockholmu i Interlochenu, radila kao asistent u Aalto Ballettu u Essenu i vodila plesne radionice u Japanu, Nemačkoj, Hrvatskoj, Portugalu, Sloveniji, Srbiji i Australiji. Godine 2007. postala je član talijanskoga  Aterballeto, gde je radila s koreografima Maurom Bigonzettijem, Ohadom Naharinom, Marcom Goeckeom, Ginom Patterson, Andréom Mesquitom, Walterom Matteiniem. Kao plesni pedagog i koreograf od 2006. je zaposlena u Učilištu ZKM-a, nastavljajući međunarodnu karijeru kao slobodni plesni umetnik.

Za Balet beogradskoga Narodnog pozorišta, zajedno sa Zoranom Markovićem koreografisala je balet Interval, a za Bitef Dance Company Otelo i Don Juan, 2014. Bavi se i plesnom produkcijom te je u Zagrebu, sa Zoranom Markovićem koreografisala i izvodi plesne  predstave BoNeT, The Morning after the Night before i Broadcasting shake your booty, a samostalno predstave The Memory of Water, 2013., Merry Christmas for naughty Kids, 2014., Trijada i Alie, 2015.

Za National Youth Ballet u Hamburgu koreografisala je tri kraća baleta, a za Balet HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci predstavu Pour homme et femme. Dobitnica je: Nagrade hrvatskog glumišta, 2008., Nagrade kritičarskoga stola za vrhunsko plesno izvođenje u Austinu (SAD), Nagrade za vrhunkso plesno izvođenje u predstavi BoNeT  i Nagrade publike za koreografiju BoNeT u Kopenhagen, 2010. godine, Nagrade za produkciju u okviru 27. tjedna suvremenoga plesa za predstavu BoNeT i  30. tjedna suvremenoga plesa za predstavu The Memory of  Water, 2010. i 2013., Nagrade UPUH-a 2010. i Nagrade Olga Orlova riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, 2013. godine.