ŽENE DADE

Žene dade – pozorišna instalacija DAH Teatra povodom stogodišnjice dadaizma biće izvedena na sceni Kulturnog centra Beograda 6. februara s početkom u 20.00.

Tokom 2016/17. obeležava se 100 godina dadaizma. Širom sveta umetnici izvode omaže ovom važnom avangardnom umetničkom pokretu kroz razne vrste performansa, izložbi, edukativnih i interaktivnih događaja. Ipak, upadljivo je da su umetnice, čiji je značaj bio veliki i koje su odigrale značajnu ulogu u pokretu DADA, bile nedovoljno zastupljenje u pomenutim slavljenjima dadaizma, kao i u pokretu DADA uopšte.

Naš cilj je da preispitamo patrijarhalne ideologije koje obično okružuju umetničku politiku kroz realizaciju pozorišne instalacije. Želimo da ispitamo načine na koje je ispisana istorija umetnosti avangardnih pokreta generalno.

Ova pozorišna instalacija traga za drugačijim interpretacijama koje će obezbediti celovitiju sliku pokreta DADA i predstavljati tumačenje pokreta baziranu na relevantnijoj istoriji u kojoj su umetnice imale jednako važnu ulogu kao i njihove kolege.

Dadaizam kao umetnički pokret posebno nam se obraća jer dadizam nije imao program; bio je protiv bilo kakvog programa. Jedini program dadaizma bio je da ne postoji nikakav program i upravo je taj smeo stav dao pokretu eksplozivnu i eklektičnu moć koja se širila u svim pravcima, oslobođena od estetskih i društvenih ograničenja.“ DAH Teatar

Koncept i režija: Dijana Milošević; igraju: Evgenia Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić; PR i organizacija: Nataša Novaković; Muzika: Nemanja Ajdačić, Uglješa Majdevac; scena: Neša Paripović; kostim: Snežana Arnautović; ready-made koferi: Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić; svetlo: Milomir Dimitrijević 

DAH Teatar – Centar za pozorišna istraživanja je profesionalna, eksperimentalna pozorišna trupa koja više od dvadeset pet godina traje i stvara u Srbiji, na internacionalnom planu. Osnovale su ga Dijana Milošević i Jadranka Ađjelić 1991. godine u Beogradu. Tokom 25 godina rada, pored profesionalne teatarske produkcije, DAH Teatar je realizovao i brojne programe koji se tiču ljudskih prava, ženskih prava, socijalnih promena kao i festivale, gostovanja, radionice.

“U savremenom svetu, razaranju i nasilju se jedino možemo suprotstaviti stvaranjem smisla!” – moto DAH Teatra

Prilog u Kulturnom Dnevniku možete pogledati OVDE.