Prof. dr Miomir Petrović u Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju

Prof. dr Miomir Petrović predstaviće svoj roman Kuća od soli u Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju u četvrtak, 1. decembra sa početkom u 19 sati. Ovo je roman o tragičnoj usamljenosti pojedinca u dramatičnim istorijskim okolnostima i uzbudljiv triler u kojem umetnost igra važnu ulogu u vihoru Drugog svetskog rata.

Sredinom tridesetih godina prošlog veka jedan neobičan čovek započinje neizvesnu avanturu po Mediteranu. Arsenije Martinović, Srbin katolik, Kotoranin i Beograđanin, rimski student filozofije i trgovac umetničkim delima, apatrid i diplomata, angažovan je na prikupljanju umetničkih dela za kolekciju budućeg muzeja kneza Pavla. Tokom svojih trgovačkih i diplomatskih aktivnosti on postaje aktivni svedok turbulentnih istorijskih događaja: uspona fašizma, asimilacije nacionalnih manjina u Italiji, atentata na kralja Aleksandra…

Kako bi zaštitio deo svoje umetničke kolekcije, knez Pavle šalje Arsenija na tajnu misiju u Severnu Afriku pred sam početak rata. Kao čuvar umetničkog blaga, prinuđen je da menja identitete koji mu omogućavaju nesmetani pristup Francuzima, Italijanima i Nemcima tokom previranja za prevlast nad Saharom.

Knjigu Kuća od soli možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.