PREDAVANJA JANE VELINOVE

U Institutu za umetničku igru gostovaće pedagog savremene igre, koreograf i izvođač Jana Velinova od 31. oktobra do kraja novembra 2016. godine.

Živi i usavršava se u Londonu pod mentorstvom Tonija Tačera, a radi na relaciji Njujork, Los Anđeles, Tel Aviv.

Jana Velinova predaje tehnike savremene igre, tehnike improvizacije i kontakt improvizacije u različitim umetničkim prostorima i plesnim centrima u Španiji, Italiji i Izraelu. Pored predavanja tehnike savremene igre održaće i sledeća predavanja: Somatic practice in dance and choreography, Interdisciplinary performance making, Dance in the museum

Njene reference u domenu performansa u SAD obuhvataju: Hartford balet, Cleveland Repertoar Project, Time Lapse Dance, nastupanje sa muzičkim umetnicima Shaggy i Sonic Iouth, rad sa umetnikom Scott Snnible i direktorom Harmoni Korine.

Reference iz Izraela uključuju projekte za KCDC, Vertigo i Roi Assaf.

Bila je koreograf u Besi Schonberg Composition Lab-u u plesnoj radionici Dance Theater Workshop (koja se sada naziva New York Live Arts).

Pored igre, koreografije i predavanja, sertifikovani je Gyrotonic trener, praktičar Ilan lev metode, sertifikovani nastavnik Saveza RIT200hr za joga alijansu i sertifikovani učitelj Feldenkrais svesti za pokret®.

Magistar je Univerziteta u Njujorku, Tisch škole za umetnost, trenutno se usavršava na Triniti Laban Konzervatorijumu za muziku i ples.

Njen najnoviji rad istražuje kako se žensko plesno telo susreće sa vizijama, duhovima i senkama, kako gradi dijalog o društvenoj vidljivosti i nevidljivosti u svetu mašte kroz odnos između tela i tehnologije, zvuka i slika, svetlosti i odsjaja a biće premijerno izveden u The Place u Londonu u okviru Resolution 2017.