PREDAVANJA I RADIONICE VALERI GRIN

Institut za umetničku igru od 10. do 28. oktobra 2016. organizuje predavanja i radionice gostujućeg predavača Valeri Grin.

Valeri Grin je poreklom iz Klivlenda, Ohajo. Preko 20 godina je bila aktivan igrač, koreograf i pedagog u plesnoj zajednici Njujorka. Njena koreografija je predstavljena na festivalima i lokacijama širom Njujorka, uključujući La Mama Moves Festival, Performance Mik i Dance Nov, Joice Soho, Mulberri St. teatru, Dance Now radionici plesnog teatra, Forester Performing Arts Centru, Univerzitetskom naselju, 92. Sv I, Hunter College, Cunningham Studiju, Dikon Place, pozorištu Hudson Guild, LaGuardia Performing Art Center, Jamajčanskom Performing Arts Centru, Baruh Performing Arts centru, Kupferberg centru za umetnosti, pozorištu Riverside crkve, Kvins pozorištu u parku, Triskelion centru za umetnost, Fluk fabrici, Kvins botaničkoj bašti, Sokratovom parku za skulpture, Voelker Orth muzeju, Koledžu Mannes, Njujorškom plesnom centru, Katedrali svetog Save  i Zelenom prostoru. Osim toga, njen rad je predstavljen na raznim festivalima širom SAD, uključujući festival Jacob’s Pilllow.

Valeri je intenzivno radila u međunarodnom okruženju. Među festivalima na kojima je predavala su: Čandigar Institut scenskih umetnosti u Indiji, Italijanski susrert protiv Razista, Trulo Arts Center, Ostuni, Le Regard du Cigne, Pariz; Fringe Festival u Avinjonu, Francuska, TEST! Pozorišni festival u Zagrebu i Kanadski Fringe Festival nezavisnih plesnih umetnika. Njena kompanija Dance Entropia sprovodila je na turneji njen celovečernji šou, što je dovelo do raznih susreta u unutrašnjosti širom Srbije u 2001. godini. Ovo  je dovelo do brojnih saradnji sa različitim kulturnim institucijama u Beogradu. Valeri je takođe nastupala u Narodnom pozorištu u Mostaru, u Narodnom pozorištu u Beogradu, Svetskom plesnom kongresu u Argosu, Grčkoj, kao i na festivalu u St. Petersburgu, Rusiji, Festivalu Raw Matters u Beču, Austriji kao i Studiju za bodi art u Gvatemala sitiju. Šou jedne žene ,,Sukcesija’’ gostovao je u Bakuu, u Azerbejdžanu, Tbilisiju, Gruziji i Jerevanu, u Jermeniji, Cincinnati Fringe Festivalu, tokom Međunarodnog njujorškog Fringe festivala.

Valeri je osmišljavala koreografije za Teksaški državni univerzitet, Bitef teatar u Beogradu, pozorište Alternativa u Tirani i LaGuardia komjuniti koledž. Bila je gost umetnik na Univerzitetu u Las Vegasu, Teksaškom državnom univerzitetu, LaGuardia komjuniti koledžu, Univerzitetu Nanter u Francuskoj, Florida Gulf Coast univerzitetu, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti i umetnosti u Beogradu.

Ona je osnivač i umetnički direktor Zelenog prostora, koji služi plesnu zajednicu pružajući pristupačno i prijateljsko okruženja za probe i performanse. Zeleni prostor je probno mesto za preko 150 različitih koreografa koji iznajmljuju prostor na godišnjem nivou, dok se svake godine dodatno upoznaju sa radom od preko stotinu različitih koreografa. Valeri je stvorila tri raznovrsne serije performansa uključujući Plodno tlo, Puštanje korenja, Zeleni prostor Blooms festivala, koje su sve dizajnirane za negovanje koreografa u različitim fazama njihovog umetničkog procesa.

Valerin koreografski rad i učenje su pod uticajem toga što je radila sa plesnom kompanijom Erik Havkins u ranim godinama, kao i sertifikacije u Fitnesu tela/uma i osnovnih studija na Univerzitetu Viskonsin-Medison.