Gaga tehnika od ponedeljka

Natalija Ivanjec (Natalia Iwaniec) koja živi i radi u Londonu, održaće predavanja i radionicu „Gaga“ tehnike 3. i 6. oktobra u Institutu za umetničku igru.

Gaga tehnika je pokret koji je Ohad Naharin razvio tokom mnogo godina vežbi i koju primenjuju u svakodnevnoj praksi i vežbanju članovi kompanija Batsheva. Gaga tehnika potiče iz verovanja u isceljenje, dinamiku i moć stalne promene kroz pokret.

Gaga je novi način sticanja znanja i samosvest kroz telo. Gaga daje okvir za otkrivanje i jačanje tela, dodaje fleksibilnost, izdržljivost i agilnost dok osvetljava čula i maštu. Gaga podiže svest o fizičkim slabostima, budi obamrle delove, izlaže fizičke fiksacije, i nudi načine za njihovo otklanjanje. Rad ovom tehnikom poboljšava instiktivno kretanje i povezivanje svesnih i nesvesnih pokreta, a to dovodi do iskustva slobode i zadovoljstva na jednostavan način, u prijatnom prostoru, u udobnoj odeći, u pratnji muzike, povezujući svaku osobu sa sobom i drugima.

Natalija Ivanjec je slobodni umetnik, igrač, Gaga predavač i koreograf iz Poljske koja živi stvara u Londonu. Magistrirala je plesni teatar na Jagelonjan Univerzitetu (Jagiellonian University) u Krakovu, Od  2010. saradnik je koreografa i osnivača Gaga tehnike Ohada Naharina i Batsheva Dance Kompanije. Predavač je savremene igre i Gaga tehnike na Konzervatorijumu za muziku i ples Triniti Laban u Londonu, NSCD u Lidsu i Institutu za umetničku igru Beograd. 2016. je osnovala plesnu kompaniju NaNa Collective sa sedištem u Londonu, a ove godine beogradskoj publici predstaviće se 8. oktobra u zajedničkoj koreografiji s prof. Aleksandrom Ilićem pod nazivom Posle soneta na Velikoj sceni Madlenianum opere i teatra.