ŽIVOT NA RASPRODAJI

Predstava Život na rasprodaji u koreografiji Dragane Stanisavljević i Tijane Malek, u izvođenju Tijane Malek, premijerno je izvedena 26. juna na Institutu za umetničku igru u Beogradu.

Od 2002.godine, autor projekta, koreograf i igrač Tijana Malek, počinje proučavanje, interesovanje i bavljenje temom najvećeg genocida i najmonstruoznije pojave u istoriji čovečanstva-stvaranje i funkcionisanje koncentracionih logora za vreme drugog svetskog rata i stradanje jevrejske i nejevrejske populacije za vreme istog.
Tema koja okupira interesovanje velikog broja istoričara, humanista i umetnika, a tajna skrivana za vreme rata, obavijena velom i nakon završetka,danas delimično razotkrivena u ispovestima preživelih i istorijskim dokazima i činjenicama, postaje baza scenskog dela pod nazivom Život na rasprodaji.
Segment koji povezuje priču Aušvica i današnjeg vremena je PONIŽENJE. Sa koreografsko-dramaturškog gledišta, ne postoji osoba koja se u svom životu nije osetila poniženom. U Srbiji, nažalost, svakodnevno je većina ljudi ponižena, svakodnevno je kolektivno život na rasprodaji. Sa druge strane sva iskustva preživelih iz logora smrti u drugom svetskom ratu odišu neverovatnom snagom, dokazima da je ŽIVOT jači od svega.
Stradanje, patnja, poniženje, sveprisutni tanatos, nekolicina je preživela i zapitala se – šta sad, nakon oslobođenja? Kako živeti u slobodi? Kako ljudska svest koja je godinama preživljavala u nenormalnim uslovima, da se prilagodi i nastavi život u normalnim uslovima, pitanje je kojim naše društvo tek treba da se pozabavi. Kako živeti posle brisanja svih moralno-ljudskih konvencija, kako krenuti dalje, kad se preživi pakao, čemu težiti, kada je dno dotaknuto i preživljeno, kojim vrednostima, kojim radostima se okrenuti?

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja.