SVETA TRI JERARHA KRSNA SLAVA INSTITUTA ZA UMETNIČKU IGRU

Institut za umetničku igru je 12. februara, proslavio Krsnu slavu Fakulteta – Sveta Tri Jerarha u prisustvu svojih profesora, kolega, studenata i prijatelja.

Sečenje slavskog kolača obavio je Vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog i Episkop toplički Gospodin Arsenije.
Nakon svečanog čina sečenja kolača bio je priređen koktel, na kome su prisustvovali i Rektor i prorektor Univerziteta Alfa, predstavnici diplomatskog kora, istaknuti solisti Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, predstavnici Madlenianum Opere i tetra, nastavnici škola Lujo Davičo iz Beograda i Dimitrije Parlić iz Pančeva, predstavnici Bitef teatra, galerije Sava Šumanović i Zepter muzeja, političkih stranaka, lokalnih samouprava, Tužilaštva i privrednih subjekata.
Prof. dr Vladimir Tomašević, Dekan zahvalio se gostima koji zajedno sa nama učestvuju u misiji obrazovanja mladih. Na ovom putu svi učesnici imaju zajednički cilj: unapređenje, ne samo obrazovanja, već privrednog, kulturnog i društvenog života Srbije u celini.

Vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog i Episkop toplički Gospodin Arsenije je poželeo svim studentima, profesorima i saradnicima Instituta za umetničku igru uspeh u misiji obrazovanja.
Ovaj praznik posvećen je trojici svetitelja i najvećih prosvetitelja i učitelja u istoriji hrišćanstva: Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom. Iako svako od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru, u XI veku za vreme cara Aleksija Komnena ustanovljen je njihov zajednički dan praznovanja. Svojim životom, radom, i naukom ova tri Svetitelja su obeležili ne samo vreme u kojem su živeli, nego i samo hrišćanstvo. Neposredan razlog zbog kog je ustanovljen njihov zajednički praznik je bio taj što su u narodu nastale rasprave ko je od ove trojice Svetitelja veći. Jedni su uzdizali Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti, drugi Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju, a treći Zlatousta zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere. Zbog tih svojih tvrdnji oni su bili u narodu poznati kao vasilijani, grigorijani i jovaniti. No promislom Božjim ovaj spor je bio rešen na korist crkve i na još veću slavu trojice svetitelja.
Episkop evhaitski Jovan imao je jednu viziju u snu, naime: najpre su mu se javili svaki od ova tri svetitelja posebno u velikoj slavi i neiskazanoj krasoti, a zatim i sva tri zajedno. Tada su mu rekli: “Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno… niti ima među nama prvog ni drugog”. Još su svetitelji posavetovali episkopa Jovana da im on napiše jednu zajedničku službu i da im se odredi jedan zajednički dan praznika. Povodom ovoga divnog viđenja spor se rešio ustanovnjeljem njihovog zajedničkog praznika.
Praznovanje Sveta Tri Jerarha ima veliku tradiciju u svim pravoslavnim zemljama, a u Grčkoj ima čak i nacionalni karakter i smatra se praznikom prosvete i školstva.

slava 3