Usavršavanje profesionalnih plesača

Institut za umetničku igru omogućiće usavršavanje plesača. Aleksandar Ilić: Visokoškolska institucija – velika šansa za baletske igrače.

Najavljeno osnivanje Instituta za umetničku igru, koji bi trebalo da upotpuni veliku prazninu koja postoji kada je reč o mogućnostima za školovanje igrača i koreografa u nas, otvara i neka pitanja – zbog čega je Srbija ušla u 21. vek bez ijedne visokoškolske institucije namenjene baletskim profesionalcima, postoji li istinska potreba za takvom ustanovom i kolike su šanse da ona zaživi.

Institut za umetničku igru u Srbiji pokreće Aleksandar Ilić, baletski igrač, diplomirani komunikolog, autor knjige “Praznik srca”, magistar koreografije, član Međunarodnog saveta za igru pri UNESKO i jedan od osnivača Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije. Ilić, koji je titulu magistra stekao pre dve godine na Laban konzervatorijumu za muziku i ples u Londonu, osnivanjem Instituta će i svojim budućim kolegama u našoj zemlji ponuditi mogućnost sticanja vrhunskog obrazovanja.

– Profesionalni razvoj naših igrača se po završetku srednje škole zasad svodi na rad u repertoarskim pozorištima ili u slobodnom umetničkom statusu – objašnjava Ilić. – Imajući u vidu da u Srbiji nije postojao nijedan visokoškolski studijski program koji bi hiljadama onih koji se bave umetničkim plesom pružio mogućnost daljeg usavršavanja, odlučili smo da “pustimo u rad” još jednu “akademsku aveniju”.

Ilić je uveren da će Institut zaživeti kao institucija koja će vremenom osposobiti sopstvene kadrove i postaviti umetničku igru na daleko viši nivo.

Celu vest možete pročitati ovde.